A A A

Društvo

Odbornici Skupštine grada Užica su na 14. sednici usvojili prvi rebalans budžeta grada Užica za 2017. godinu.

Usvojenim rebalansom, budžet grada Užica će iznositi 2,79 milijardi dinara, što je za 145,8 miliona dinara više od prvobitnog budžeta.

Užički odbornici su bez rasprave usvojili Predlog odluke o izmeni i dopuni odluke o mreži predškolskih ustanova, ali i Predlog odluke o davanju  na korišćenje i upravljanje Predškolskoj ustanovi Užice objekat vrtića na Pori.

Prema toj odluci, vrtić na Pori, kao izdvojeno odeljenje Predškolske ustanove, biće nazvan Jihai-Mama Vong po kineskoj Jihai privrednoj grupaciji, i predsednici te grupe Lindi Vong, koja je 2016. godine donirala 330.000 evra za završetak izgradnje obdaništa na Pori koje se, inače, gradi osam godina, a koje će prema najavama Predškolske ustanove početi sa radom ove godine.

Odbornici su na 14. sednici usvojili i Predlog odluke kojom se obavezuje JKP Vodovod da obezbedi i prenese sredstva na račun budžeta Grada Užica, po ugovoru za rekonstrukciju i dogradnju postrojenja za prečišćavanje vode Petar Antonijević na Cerovića brdu.

Odbornici grada Užica su usvojili Predlog rešenja o saglasnosti na odluke nadzornih odbora u JKP Vododvod i JP Veliki park o pokriću gubitaka za prošlu godinu.

Izveštaji o radu u prošloj godini Muzeja, Pozorišta, Gradskog kulturnog centra, Istorijskog arhiva, Narodne biblioteke, Gradske galerije, RCU-a, Turističke organizacije regije Zapadne Srbije dobili su saglasnost Skupštine, a prihvaćene su i izmene i dopune Odluke o mreži predškolskih ustanova, o davanju na korišćenje i upravljanje predškolskoj ustanovi objektom dečijeg vrtića  na Pori, o oslobađanju Srpske pravoslavne crkvene opštine Užičke plaćanja takse za izgradnju novog hrama na Beloj Zemlji i o sredstvima za sufinansiranje obnove fasada stambenih i stambeno-poslovnih zgrada.

Na ovoj sednici, odlučeno je da se dr Slavki Mitričević produži mandat v.d. direktora užičkog Doma zdravlja.

Izvor: Radio Luna

Čajetina, 5.6.2017 –  Zdrava Srbija će biti jedinstvena, autentično regionalna stranka po mestu nastajanja, ali i originalna po tome što nam je cilj da pomognemo ozdravljenju cele Srbije, akcijom iz unutrašnjosti, a ne iz Beograda, a zatim da, sistemom koncentričnih krugova, upravo odavde, iz Zapadne Srbije, podstaknemo promene na bolje teritoriji čitave Srbije – izjavio je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina i predsednik inicijativnog odbora stranke, na današnjem skupu osnivača političke stranke Zdrava Srbija (ZS), održanom u zlatiborskom selu LJubiš, u prisustvu inicijatora iz Zlatiborskog kraja i ostalih delova Srbije.

Mi danas, na Duhovski ponedeljak, drugi dan Trojica, iz LJubiša, formalno otpočinjemo proces formiranja i registracije naše stranke, čija će se osnivačka skupština održati na Vidovdan, 28. juna a sedište stranke biće u Čajetini, ali i obelodanjujemo našu nameru da ćemo pokušati da lečimo, izlečimo, ozdravimo i postavimo na noge našu izmučenu, devastiranu, opljačkanu otadžbinu i odnarođenu državu, našu Srbiju – istakao je Stamatović i dodao da je vizija stranke uspravna i zdrava Srbija koja će znati i biti svesna toga šta je i dokle je (a ona je "od Horgoša do Dragaša i od Niša do LJubiša") i u kojoj će narod, a ne uzurpatori i raspikuće da odlučuju kuda će i s kim da ide Srbija.

Kosovo je srce, a Zapadna Srbija sa Šumadijom gllava i mozak Srbije – rekao je Stamatović i naglasio da Zdrava Srbija hoće Srbiju koja će jasno reći: Dosta je otimanja naše imovine i dedovine, tekovine i stečevine, krčmljenja srpske teritorije, dosta je slugeranjske klimoglave politike pred srpskim neprijateljima, na jednoj, a bahatog iživljavanja nad sopstvenim građanima, na drugoj strani! Milan Stamatović je objasnio da je LJubiš izabran za inicijativni skup ZS jer je na nedavno održanim predsedničkim izborima u tom selu osvojio 99 odsto glasova, a potpisnici inicijalne povelje za formiranje stranke, legendarni pesnik LJubivoje Ršumović, inače rodom iz ovog sela, podsetio je na naslov njegove pesme ''Domovina se brani lepotom'' i pojasnio da je na putu da ispuni svoj dečački san jer je u LJubišu sanjao svoju ''lakolice'' (gondolu) od sela do svoje udaljene škole, dok je Milan Paroški poručio: A ovo je ta zdrava Srbija.

U četvrtak 15. juna, održana je 13. sednica Skupštine opštine Čajetina. Doneta je Odluka o dodeljivanju nagrada i priznanja opštine Čajetina u 2017. godini, koja će biti uručena 30. juna povodom Dana opštine. Dobitnik Zlatiborske povelje je pesnik LJubivoje Ršumović, dobitnici priznanja Dimitrije Tucović su: Bosa Rosić, Darko Brašanac, preduzeće „ Jugofrigo – Koop“ d.o.o. , Udruženje građana „Sigurnost“ Čajetina, Ženski odbojkaški klub „Zlatibor“ Čajetina i Košarkaški klub „Zlatibor“ Čajetina. Priznanje „Zoran Tmušić“ za humanost i ljudskost u teškim vremenima dobiće novinar  Mihailo Medenica. Pored pomenutih priznanja, predsednik opštine Čajetina uručiće zahvalnice kolektivima i pojedincima, a nosioci Vukove diplome dobiće pohvalnice i zlatnik . Nakon prezentacije predstavnika „Juginus“-a, a u prisustvu predstavnika JP „Skijališta Srbije“, usvojen je Plan detaljne regulacije za područje ski centra „Tornik“.  Izvršena je dodela zemljišta za 5 najpovoljnijih ponuđača, po ranije raspisanom oglasu za otuđenje građevinskog zemljišta.


Opština Čajetina godinama unazad izdvaja značajna sredstva u cilju smanjenja nezaposlenosti na teritoriji Opštine kroz mere aktivne politike zapošljavanja predviđene Lokalnim akcionim planovima zapošljavanja.
U toku je Javni poziv za mere samozapošljavanja i stručne prakse. Za meru samozapošljavanja od strane Opštine izdvojeno je 642.600,00 dinara, NSZ 525.763,64 dinara, dok je za stručnu praksu Opština izdvojila 698.700,00, a NSZ 571.663,64 dinara.
U narednom periodu očekuje se raspis Javnog poziva za javne radove, za koje je ukupno planirano 1.197.108,08 dinara.
Za realizaciju pomenutih programa ukupno je obezbeđeno 3.635.836,36 dinara, od čega Opština učestvuje u finansiranju programa ili mera aktivne politike zapošljavanja u iznosu od 1.999.710,00 dinara, a Nacionalna služba u iznosu od 1.636.126,36 dinara.
Početkom godine Opština Čajetina iz sopstvenih sredstava u iznosu od oko milion dinara finansirala je javne radove kojima je obuhvaćeno 7 lica.
Podsećanja radi, tokom 2016. godine, Opština je u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje izdvojila sredstva u iznosu od preko 4.000.000,00 dinara, od kojih je Opština učestvovala sa 2.187.900,00 dinara a NSZ sa 1.874.338,00 dinara.
Ovim merama obuhvaćeno je preko 30 lica.
Pored pomenutih izdvajanja, Opština je protekle godine, u celosti, izdvojila sredstva za meru subvencije za samozapošljavanje budući da 2016. godine država nije predvidela sufinansiranje pomenute mere. Sredstva su opredeljena u iznosu od 900.000,00 dinara, a time je 5 lica dobilo šansu da pokrene svoj posao.