A A A

Društvo

TO Zlatibor i TO Istočno Sarajevo potpisali Protokol o saradnji

Direktor Turističke organizacije Istočnog Sarajeva Igor Tošić i direktor Turističke organizacije Zlatibor Vladimir Živanović potpisali su u Čajetini Protokol o saradnji u oblasti turizma kojim je samo ozvaničena višegodišnja saradnja u toj oblasti.

Zamenik predsednika opštine Čajetina Arsen Đurić naglasio je tom prilikom da već postoji nekoliko potpisanih sporazuma sa opštinama i gradovima u Republici Srpskoj i da je, na primer, sa opštinom Pale, koja je deo grada Istočno Sarajevo, realizovano nekoliko projekata pregogranične saradnje. „Značajan projekat biće izgradnja autoputa od Beograda preko Užica ka Sarajevu, na Zlatiboru se gradi gondola do Tornika a i u Istočnom Sarajevu se gradi gondola od Pala do Jahorine, i mi i oni smo turistički lideri svojih regiona, što sve samo pokazuje da će se naša saradnja tek produbljivati u narednom periodu“ zaključio je Đurić.

Direktor Turističke organizacije Zlatibor Vladimir Živanović je naglasio da Zlatibor primerima dobre prakse i iskustvima sa terena može dosta toga da prenese kolegama iz Republike Srpske, i da će poseban kvalitet predstavljati zajednički turistički proizvod kojim će se svakako privući znatno veći broj turista iz regiona i čitave Evrope.

 

Igor Tošić, direktor Turističke organizacije Istočnog Sarajeva je, zahvaljujući se domaćinima, naglasio da njihov grad doživljava pravu turističku ekspanziju i da će uspostavljanje zajedničkog proizvoda sa Zlatiborom i opštinom Čajetina samo to još više pospešiti.

Potpisivanju protokola prisustvovao je i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, koji se ovom prilikom pohvalio da je ovaj grad nedavno dobio status turističkog mesta koji u Republici Srpskoj imaju još samo Trebinje i Banjaluka.Istakao je i da Zlatibr i Jahorina i Čajetina i Istočno Sarajevo nisu konkurencija, već mesta koja u narednom periodu mogu stvarati zajedničke ponude, posebno jer će se u narednom periodu dešavati regionalni pristupi i globalizacija. „Turisti će u narednom periodu tražiti kompletnije ponude i više destinacija u svom aranžmanu i u tom pogledu, mi moramo raditi zajedno“ rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Predstavnici mnogobrojnih medija iz Republike Srpske biće ovom prilikom u mogućnosti da uživaju u prirodnim lepotama i znamenitostima Zlatibora i opštine Čajetina.

 

Orkestar Ivana Jovanovića najbolji na 45.Saboru trubača na Zlatiboru

Kao predtakmičenje za Sabor trubača u Guči, Zlatibor poslednjih godina dobija priznanja da je daleko najposećenije i najkvalitetnije organizovano predtakmičenje sa odličnim orkestrima i raznovrsnim kulturno-umetničkim programima koji redovno prati veliki broj posetilaca.

Šest  orkestara nadmetalo se za direktan plasman na 58. Dragačevskom saboru u Guči koji će se održati od 9-12. avgusta

Jaka konkurencija na muke je stavila tročlani žiri, ali i oduševila mnogobrojnu

Stručni žiri u sastavu Nikola Mijajlović- profesor trube i solo trubač simfonijskog orkestra RTS-a , Aleksandar Arsić- profesor trube i prvi trubač crnogorskog simfonijskog orkestra sa Cetinja i gospođa Irena Kojović ispred Turističke organizacije Kragujevac odlučivao je o muziciranju orkestara.

Prema njihovoj oceni, najbolji bubnjar Sabora je Milutin Negovanović iz orkestra Ivana Jovanovića; najbolji basista je Milorad Anđelković iz orkestra Ljubivoja Dikovića i Ivana Papića, a najbolji tenorista je Miloš Damljanović iz orkestra Aleksandra Grujičića .

Najbolje odsvirana pesma je “Tužno vetri goromm viju” orkestra Ljubivoja Dikovića . Najbolje je odsvirao kolo orkestar Marka Gligorijevića.

Nagradu “Zlatni bor” za najizvornije muziciranje dobio je orkestar Igora Mitrića. Najbolji trubač ovogodišnjeg sabora –Memorijalna nagrada “Mićo Petrović” prema oceni stručnog žirija pripala je Ivanu Papiću iz orkestra Ljubivoja Dikovića, a prema oceni žirija publike i novinara titula najboljeg trubača pripala je Igoru Mitriću .Prema oceni stručnog žirija, za najbolji orkestar proglašen je orkestar Ivana Jovanovića .

U  finalno takmičenje 58.Sabora trubača u Guči direktno se plasirala sledeća četiri orkestra: Ivana Papića i Ljubivoja Dikovića, Marka Gligorijevića, Ivana Jovanovića i orkestar Igora Mitrića .

Nakon dodele nagrada , publika je uzivala uz koncert Bece Fantatika.

Da je Zlatibor planina zdravlja i dugovečnosti dokazuje život najstarijeg Zlatiborca, Panta Vraneševića iz sela Šainovci, koji je danas proslavio 101. rođendan.

Najstarijem meštaninu Zlatibora, koji je ceo život proveo na selu, donedavno radeći seoske poslove, Turistička organizacija Zlatibor priredila je rođendansku proslavu. Organizaciji proslave priključili su se i kompanija Zlatiborac, hotel Zlatibor Mona koji je za ovog starinu pripremio  rođendansku tortu, kao i Ranč Zova koji je na kočijama provozao stogodišnjaka po Zlatiboru.

Rođen pred sam kraj Prvog sveskog rata, Panto dobro pamti minula vremena. Seća se davnih dana kada Zlatibor nije bio ni nalik današnjem modernom turističkom centru. Priča o vremenu kada Zlatibor nije imao ni jezero, svega par zidanih objekata u kome su odsedali bogati gosti. Seća se i turističkog uspona Ribnice i Palisada, drvenih letnjikovaca i po koje gostionice, koje su noću osvetljavale petrolejke.

Najbolji je živi čuvar tradicije jer se u životu bavio različitim zanatima. Odrastao u šesnaestočlanoj porodici, nasledivši porodično imanje celog života bavio se poljoprivredom, a bio je i katrandžija, aščija, pintor, kiridžija i gotovo sedam i po decenija dobar suprug i otac troje dece. Sada ima petoro unuka i devet praunuka i uvek isti recept za dugovečnost: umerenost u svemu.

Kaže i da je njegovoj dugovečnosti doprineo i život na obroncima Zlatibora, dobar vazduh i zdrava hrana. Zlatiboru, planini već više od jednog veka poznatoj kao vazdušna banja, bolja reklama od ove ne treba.

Užičaninu Dejanu Djeriću orden Cara Nikolaja II Romanova
U petak 29.juna  u 11h u svečanoj sali "Skupštine Grada Šabca /"Dunjića kuća/dodeljena  su visoka priznanja i odlikovanja Ruske Federacije,zasluznim licnostima iz kulturnog i javnog zivota, privrede i crkve.Ovogodisnji dobitnik Medalje za humanost i milosrdje je  Vladika Sabacki gospodin Lavrentije, medalju Pocasni gost Rusije  primio je poznati Srpski i Francuski slikar Milos Sobajić, a najvece odlikovanje koje komitet dodeljuje orden Cara Nikolaja Drugog Romanova  urucen  je  Uzicaninu Dejanu  M. Djericu. Visoka odlikovanja u ime komiteta za nagrade i titule Ruske Federacije  urucio je predsednik Komiteta Gospodin Vladimir Šihaljejev. Na svecanom skupu dodeljena su i odlikovanja za Gradjansko dostojanstvo profesorki Ruskog jezika Jelici Marijanovic, knjizevniku i novinaru Draganu Filipovicu, Vesni Miletic predsednici humanitarne organizacije Ana i Milan Babic gradskom sekretaru za kulturu Grada Trebinje.Prema rečima predsednika komiteta za nagrade i titule Ruske Federacije Gospodina Šihaljejeva  svi odlikovani su svojim velikim i predanim radom dali doprinos promociji i afirmaciji kulture,istorije,sporta i privrede Ruske Federacije, Republike Srbije i Republike Srpske. Na konferenciji za Stampu dobitnik ordena Cara Nikolaja Drugog Romanova Dejan Djeric istakao je da je ponosan sa priznanjem koje stize od Komiteta za odlikovanja Ruske Federacija."Dodeljeno priznanje predstavljaju veliku čast i obavezu za mene,moju porodicu i familiju."Na pitanje Kako vidite buduci razvoj odnosa dva Naroda -odlikovani Dejan Djeric misljenja je da su osecanja ljubavi i brige, dva osecanja koja karakteristisu odnose Srpskog i Ruskog Naroda. Djeric naglasava da sinergija -pojacavanje ljubavi i brige predstavljaju pravu formulu  i recept za buduce odnose dva bratska naroda, Ruskog i Srpskog.