A A A

Društvo

Next Festival će se ove godine peti put održati 28. i 29. aprila u Gradskom kulturnom centru.

Samostalni sindikat je održao štrajk upozorenja u krugu preduzeća Putevi Požega i najavio generalni štrajk za 3. maj.

              

Sjedinjene Američke Države, preko Misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji i Vlada Republike Srbije, preko Razvojne agencije Srbije i akreditovanih Regionalnih agencija za razvoj (Zlatibor, Kraljevo, Novi Pazar i Leskovac) s ciljem unapređenja razvoja sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva i  povećanju prodaje, unapređenju  izvoza i kreiranju novih radnih mesta u sektorima  agrobiznisa, lake industrije i  tekstilne industrije realizuju projekat u 12 opština južne i jugozapadne Srbije (Vranje, Leskovac, Preševo, Bujanovac, Medveđa, Raška, Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Priboj, Prijepolje i Nova Varoš).Sredstva su plasirana u 184 mala i srednja preduzeća . U partnerstvu sa Vladom Srbije USAID je u protekle dve i po godine uložio 4,2 miliona dolara u razvoj preduzetništva u Srbiji.
               

kompanija. Na sajmu su  se predstavili korisnici sredstava i iz Zlatiborskog okruga preduzetnici iz Nove Varoši, Priboja i Prijepolja  izlažući i predstavljajući svoje proizvode i usluge.

Učesnike sajma pozdravio je gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac koji je rekao da je zahvaljujući ovom projektu 122 privrednika iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina dobilo bespovratnu pomoć.“Ova pomoć ima još veći značaj ako uzmemo u obzir da su ova područja nerazvijena i da do sada nije bilo stranih investicija. Naš grad će i u narednom periodu zahvaljujući podršci Vlade Srbije i donatora nastaviti da unapređuje razvoj mikro,malih i srednjih preduzeća na ovom području”

Kako je rekla izvršna direktorka Razvojne agencije Srbije Tamare Jurenić osnovni cilj projekta je unapređenje razvoja sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, kao i povećanje prodaje,unapređenje izvoza i kreiranje novih radnih mesta „Direktnu korist od projekta imalo je 184 malih i srednjih preduzeća od različitih oblika tehničke pomoći. Obučeno je 318 korisnika,od kojih 190 žena i mladih, 9 preduzeća uvelo je međunarodne standarde a 15 usvojilo nove tehnologije, takodje su imali i mogućnost posete medhunarodnim sajmovima“.
Direktorka kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID misije u Srbiji Laura Palmer Pavlović rekla je da  „Bespovratna sredstva u vrednosti  350 000 dolara dobilo je 60 firmi, a u toku je nabavka opreme za dalji razvoj 30 firmi vrednosti 220000 dolara. Pomogli smo da 49 malih i srednjih preduzeća izadje na 12 međunarodnih sajmova a naše iskustvo sa razvojem privatnog sektora dokazuje da male firme imaju potencijal da budu konkurentne i van svoje lokalne zajednice”

Komentarišući uticaj projekta na razvoj preduzetništva,  direktor regionalne razvojne agencije Slavko Lukić rekao je  „Oni su za ove tri godine dobili pomoć u opremi, ali i priliku da se kroz učešće na međunarodnim sajmovima upoznaju sa zahtevima inostranih kupaca,sklope ugovore za izvoz svojih proizvoda,kao i da shvate značaj udruživanja.U Prijepolju je osnovan i klaster tekstilaca,koji je dobio i opremu za otvaranje kancelarije“.

 

Koordinatorka projekta Ana Žegarac naglasila  je da je u prethodnih godinu dana ,umesto 60 planiranih, kroz projekat otvoreno 588 novih radnih mesta. Što i jeste osnovni cilj ovog projekta.

Po rečima koordinatorke projekta  Nataše Knežević  „U prvoj godini programa  8 preduzetnika je pokrenulo svoje kompanije i u toku je nabavka dodatne opreme za njihov dalji razvoj.U drugoj godini još  7 mladih ljudi je dobilo opremu u ukupnoj vrednosti od  7,5 hiljada dolara za pokretanje biznisa,a očekuje se dodatna podrška i za njih u vidu opreme“

Poslovni susreti su pružili  mogućnost da se direktno promovišu aktivnosti, proizvodi i usluge, uspostavljaju novi poslovni kontakti i pronađu poslovni partneri. Ovaj događaj je bio idealna prilika za umrežavanje ideja i pronalaženje novih informacija i potencijalnih partnera.

Održani  mini sajam start-up kompanija koje su podržane od strane projekta bio je i idealna prilika da preduzetnici učesnici projekta pokažu i predstave svoje proizvide uz razmenu iskustava i dogovor o budućoj saradnji.

Izneto je i iskustvo jedne od učesnica projekta firma Novoteks iz Nove Varoši koja je zahvaljujući  podršci  ovog projekta uradila onlajn prodavnicu i uvećala svoje prihode  40%  za godinu dana.

Projekat razvoja privatnog sektora realizuje se do kraja godine u navedenim opštinama  južne i jugozapadne Srbije.

Foto galerija

np-1.JPG np10.JPG np11.JPG np2.JPG np3.JPG np4.JPG np5.JPG np6.JPG np7.JPG np8.JPG np9.JPG

Druga "Svesrpska moba" na Praznik rada!
Čajetina, 25.4.2017 - Prvog maja, Zlatibor još jednom brani narodnu imovinu od državnih raspikuća, brani čast i dostojanstvo Srbije i zato, poštovani građani Srbije, budite sa nama u toj zajedničkoj odbrani - poručio je, sa današnje konferencije za novinare, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, najavljujući za Praznik rada, sa početkom u 15 sati, održavanje, druge po redu, ovaj put "Svesrpske narodne mobe", svojevrsne narodne radne akcije za izgradnju devetkilometarske, najduže na svetu, panoramske gondole koja će povezati centar Zlatibora, preko Ribničkog jezera, sa skijalištem Tornik.
- Mi ovim činom pokazujemo odlučnost da nastavimo realizaciju najvećeg razvojnog projekta u srpskom turizmu, naše gondole, vredne 13 miliona evra, koju je opština Čajetina sama isfinansirala. Gondola nije privatna, već državna i narodna investicija, projekat od opšteg interesa za Srbiju, ali, očigledno, nije od interesa za režim koji u ovome ne prepoznaje sebe i svoje lične interese, kao ni svoju promociju. Istovremeno, ovim putem upozoravamo domaću i inostranu javnost, kako širom Srbije, na volšeban način, od Brezovice na Kosovu, do Vojne ustanove "Morović", državna imovina, pod okriljem noći, ilegalno, prelazi u misteriozne privatne ruke - rekao je Stamatović, najavljujući da, posle 1. maja, uprkos svim pretnjama i pritiscima, gradnja neće biti prekinuta.
"Ovaj put, sa izgradnjom gondole idemo do kraja - nećemo odustati, ne mogu nas zaplašiti", kazao je Stamatović, pozivajući Zlatiborce, ali i sve dobronamerne građane Srbije da se pridruže ovoj radnoj akciji.
Organizatori očekuju prisustvo i učešće 20.000 građana, a zanimljivo je da su pozvani da, svojim učešćem, ovu veliku narodnu svetkovinu naroda Zapadne Srbije podrže i svi opozicioni kandidati na proteklim izborima za predsednika Srbije, predstavnici sindikata, Srpske pravoslavne crkve, nevladinih organizacija i udruženja građana, kao i učesnici studentskih i građanskih "Protesta protiv diktature" koji se, više od 20 dana, održavaju širom Srbije.
Bojana Božanić, direktor JP „Gold gondola Zlatibor“, rekla je da će izgradnja stanica biti pod nadzorom proizvođača iz Francuske, a već od sutra će geometri biti na terenu i obeležiti tačne i precizne tačke za stubove i stanice. Nakon toga moći će da se betonira, onako kako tehnička dokumentacija nalaže, a konkretno, u planu je da se urade početna i međustanica na Ribničkom jezeru, odnosno da se sklope delovi stanica koji su već stigli, kao i da se pripreme stubna mesta.