A A A

Društvo

Izložba „Ala smo se naodmarali“

„Ala smo se naodmarali“ naziv je izložbe Muzeja Vojvodine iz Novog Sada  koja se otvara 13. decembra 2017. godine u 19 časova u sali biblioteke LJubiša R. Đenić. Autorke Milkica Popović i dr Agneš Ozer pripremile su dokumentarnu postavku vezanu za period od početka razvoja vojvođanskog turizma u drugoj polovine 19.  veka do osamdesetih godina 20. veka.  Izložba pruža pravu sliku o načinu i organizaciji putovanja kao i o omiljenim destinacijama za odmor.

Mnoštvo fotografija, razglednica, mapa, suvenira i drugih artefakta svedoče o ovom segmentu svakodnevnog života naših predaka. Izložba prati pojavu i razvoj svesti čoveka da putuje i upoznaje nove krajeve. Tako se u drugoj polovini 19. veka najčešće išlo na izlete u prirodu, na obale reka i jezera koje su bile veoma popularna kupališta. Prestižno je bilo jednom godišnje promeniti klimu, otići u neku svetsku ili obližnju banju ili na planinski svež vazduh.

 

Nakon Drugog svetskog rata putovanje iz ličnog zadovoljstva i radi odmara postala su potreba najšireg kruga radnih ljudi, ali   i drugih slojeva društva. Komunikacija i protok vesti uslovljeni istorijskim prilikama prouzrokovali su postepenu promenu statičnog ponašanja ljudi i mobilniji stil života. 

UE ZONA

ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O NACRTU PRIHODA I RASHODA BUDŽETA ZA 2018. GODINU

U subotu je održana javna rasprava o nacrtu prihoda i rashoda budžeta grada Užica za 2018. godinu. Nacrt, koji predviđa budžet od 2,75 milijarde dinara, predstavili su gradonačelnik Tihomir Petković, član Gradskog veća zadužen za budžet i finansije Miodrag Petković i načelnica Gradske uprave za finansije Mirjana Drndarević.

Gradonačelnik Petković naveo je da je budžet realan, a dokaz za to je ostvarenje ovogodišnjeg budžeta:

"Budžet za 2017. će se do kraja godine ostvariti u procentima između 98,5 i 100. U odnosu na osnovnu verziju ostvarenje je preko 100% jer su bila dva rebalansa kojima je uvećan početni budžet. Potpuno smo likvidni, nemamo nikakvih dugovanja i neizmirenih obaveza, a na računu je  254 miliona dinara." - argumentovao je Petković ističući da je to veliki uspeh kada se zna da je zatečeno 330 miliona dinara neizmerenih pristiglih obaveza: "Kreditnu zaduženost smo u odnosu na to vreme podigli samo za 50 miliona. Mislim da smo se ponašali domaćinski, s tim da mislim da ima prostora gde treba zavesti još reda i ostvariti još bolje rezultate. Ključni cilj nam je da i u narednim godinama radimo te finansijske racionalizacije i sprečimo odlivanje novca na nižim nivoima."

Miodrag Petković, član Gradskog veća je prvo naglasio da je kod izrade nacrta

ostvarena povratna informacija sa građanima, tako da je postojala puna komunikacija na relaciji lokalna samouprava i građani:

"Budžet je planiran zajednički i on ne samo da je realan u finansijskom delu već i sadržajno odgovara potrebama građana. Uobičajeno je da se u toku godine rade dva-tri rebalansa, a sasvim je izvesno da 2017. neće biti tog trećeg što je pokazatelj objektivnog planiranja, izuzetno važnog dela u budžetiranju. Jer projektujući prihode i rashode mi šaljemo poruku kakav koncept želimo da realizujemo u toku godine."

Miodrag Petković je zatim, kao najznačajnije prihode, naveo one koji dolaze od poreza na dohodak, a zatim od imovine:

"Kada su u pitanju zarade, suma koja se dobija pokazatelj je da Užice ima veliki broj zaposlenih koji rade u zdravim firmama. Kod poreza od imovine, iako su utvrđene stope naplate niže od maksimalnih koje je propisala Republika, proširenjem baze, odnosno evidentiranjem svih imovinskih objekata koji su obuhvaćeni ovim porezom, ostvaruje se dobri rezultati.

A kod rashoda, najznačajniji deo sredstva upotrebiće se za infrastrukturu i investicije. Sa oko 500 miliona dinara, finansiraće se izgradnja i rekonstrukcija ulica i puteva, projekti ambijentalnog uređenja grada, zatim ulaganja u puteve i vodovode u mesnim zajednicama, kanalizaciju i javnu rasvetu.

Značajnija sredstva opredeljena su u 2018. godini i za aerodrom Ponikve, razvoj visokog školstva, za sportsku salu u Sevojnu, za drugu fazu izgradnje fabrike vode.

Ovaj tekst deo je projekta „UE ZONA“ koji sufinansira grad Užice. Napomena: „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Ušteda u finansiranju izgradnje gondole

Opština Čajetina sa jedne strane i Komercijalna banka i banka Inteza u konzorcijumu sa druge strane, potpisali su ankeks ugovora o dugoročnom investicionom kreditu za kupovinu opreme za gondolu na Zlatiboru.Ovim aneksom ugovora smanjena je kamatna stopa sa 5,97 na 3,44%  čime je opština Čajetina postigla uštedu od 43 miliona dinara.

Potpisan predugovor o kupovini sportske hale na Zlatiboru
Danas je u Portorožu potpisan predugovor o kupovini sportske hale na Zlatiboru. Opština Čajetina je ponudila 1.601.700,00 evra. Ugovor su potpisali stečajna upravnica Vida Gaberc i predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović.