A A A

Kultura

 Zbog ogromnog interesovanja, karte za prvi koncert grupe “S vremena na vreme”, zakazan za petak, 24. mart su rasprodate. Iz Gradskog kulturnog centra obavestili su da će ispoštovati želju svih koji su želeli da ih slušaju uživo, a nisu uspeli na vreme da obezbede karte, pa je zakazan I drugi koncert. Koncert je zakazan za subotu, 25.mart, a počeće u 21h.

 

 

Grad Užice je kupio dva ulja na platnu („Pralje“ i „Kuća“ na planini“) Mihaila Milovanovića (1879-1941), prvog akademski obrazovanog slikara iz užičkog kraja.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je, prilikom obilaska užičkog Satrog grada, saopštio da će to ministarvo pružiti finansijsku i tehničku podršku kako bi taj lokalitet bio rekonstruisan i zaštićen u narednih nekoliko godina.

Kocert grupe „Dža ili bu“, koji je bio zakazan za 11.mart u Gradskom kultrunom centru Užice, otkazan je iz, kako tvrdi Dejan Milojević, član i menadžer te grupe, političkih razloga. On je rekao da pretpostavlja da je nastup otkazan zbog pesme „Diktatore“, koja je kritička aluzuja na Aleksandra Vučića.

 Međutim, Jelena Vasović, v.d. direktora GKC Užice, dematuje optužbe i tvrdi da nastup benda nije otkazan, nego da je odložen zbog tehničkih, organizacionih i finansijskih problema.

- Koncert je otkazan uz obrazloženje da ne smeju da nas ugoste. Rečeno nam je da ne možemo da nastupimo iz poznatih razloga i pretpostavljam da je to zbog naše pesme  „Diktatore“, u kojoj kritikujemo Vučića. To nam nije rečeno tako direktno, ali nam je rečeno da ne smemo da nastupamo zbog naših pesama i da oni ne smeju da nas ugoste, rekao je za Radio Lunu Dejan Milojević, član i menadžer benda „Dža ili bu“.

- Neistina je da su nam nudili druge termine i da mi nismo mogli da nastupimo 11. marta. Koncert je bio ugovoren za 11. mart i najavljen na Fejsbuk stranici GKC Užice, ali oni su tu najavu kasnije izbrisali i javlili nam da moramo da otkažemo koncert, zato što oni ne smeju da nas ugoste, dodao je Milojević i istakao da su se, iz istih razloga, koncerti tog benda i ranije otkazivali, te da bend nije mogao letos da nastupi na desetak koncerata.

- Ne da smo se vratili u devedesete, nego su se ovakve stvari dešavale samo u vreme vlasti Čaušeskua. Ovakav mrak nije bio ni za vreme Miloševića, jer smo tada nastupali i naše pesme su puštali na RTS-u, bez obzira na to što smo pevali protiv njega, ali ovo sada je strašno. To je diktatura. Uterali su ljudima strah u kosti – poručio je Milojević.

 S druge strane, Jelena Vasović, v.d. direktora GKC Užice, kazala je za  da „koncert nije otkazan, nego je odložen iz tehničko-organizacionih i finansijskih razloga“

- Termini koji su odgovarali bendu i nama jednostavno se nisu podudarali i nismo mogli da pronađemo zajedničko rešenje o tome kada bi trebalo da bude organizovan koncert. Dogovorili smo se da ga odložimo i da kasnije ponovo pregovaramo - rekla je Vasovićka i dodala da je „program u toj ustanovi bio veoma zgusnut, zbog drugih koncerata koji su planirani za 8, 14. i 24. mart“ i da ta ustanova mora da poštuje ugovorene termine, jer deo prihoda ostvaruje od komericijalnih programa.