A A A

Konstitutivna sednica u Užicu u sredu, Požežani nisu izabrali kompletnu vlast. Nakon instrukcija iz centrale očekuje se nova sednica tokom ove nedelje.

Konstitutivna sednica Skupštine Grada Užica biće održana sutra sa početkom u 10 časova. Najpre će biti potvrđeni mandati novoizabranih odbornika, a potom je dnevnim redom predviđeno da se izabere predsednik Skupštine, njegov zamenik i sekretar Skupštine Grada. Takođe, na dnevnom redu je i izbor gradonačelnika, izbor njegovog zamenika i izbor Gradskog veća. Gradska skupština ima ukupno 67 odbrornika, a kako niko nema apsolutnu većinu biće neophodno da se formira postizborna koalicija.

Koalicija okupljena oko SNS na aprilskim izborima osvojila je 34 mandata, demokrate sa svojim koalicionim partnerima 15, socijalisti i njiihova koalicija osam, po četiri mandata imaju DSS -Dveri i SRS, dok je Zelena stranka u novom sazivu užičke Skupštine zastupljena sa dva svoja predstavnika.

Formiranje užičke lokalne vlasti zavisi od razvoja situacije na republičkom nivou, potvrdio je užičkim medijima Tihomir Petković, aktuelni gradonačelnik i predsednik Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Užicu.

– U svakom slučaju ne moramo po svaku cenu preslikati ono što će se desiti u slučaju formiranja republičke vlasti, ali to će biti smernica. Sve će biti jasnije nakon formiranja Narodne skupštine,- izjavio je Petković. Prema njegovim rečima obavljeni su razgovori sa većinom stranaka koje su ušle u gradsku skupštinu, ali da je za stabilnu većinu pored 34 mandata koliko je SNS osvojila na aprilskim izborima neophodno još 10 odbornika. Užički socijalisti očekuju da će ponovo uzeti učešće u gradskoj vlasti, pošto su u proteklom mandatu sa SNS činili vladajuću većinu.

U Požegi je održana konstitutivna sednica ali nije konstituisana kompletna vlast, jer nije postignut dogovor o skupštinskoj većini. Potvrđeni su mandati za 51 odbornika, od ukupno 52 koliko ima Skupština. Nastavak sednice će biti u toku ove nedelje, i prema nezvaničnim informacijama na pomolu je potpisavanje koalicionog sporazuma. Prema rečima dr Milana Božića, predsednika SNS u Požegi, skupština nije konstituisana jer su čekali instrukcije iz beogradske centrale sa kojom grupacijom mogu razgovarati o formiranju koalicione većine. SNS u Požegi je dobila saglasnost da može u koaliciju sa socijalistima i radikalima, ali ne sa Dverima i demokratskim blokom.

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži