A A A

Republička izborna komisija saopštila je jutros da je, na osnovu 94,4 odsto obrađenog biračkog tela, lista "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" osvojila 48,26 odsto glasova građana izašlih na vanredne parlamentarne izbore.

Koalicija SPS i JS je osvojila 11,02 odsto glasova, a SRS 8,03 odsto glasova. DS je osvojila 6,06 odsto glasova građana, a Pokret Dosta je bilo 5,93 odsto glasova. Koalicija DSS-Dveri osvojila je 5 odsto, a koalicija SDS-LDP-LSV 5,02 odsto.

Prvi put na izborima Republičkoj izbornoj komisiji je trebalo čak pet sati nakon zatvaranja biračkih mesta da saopšti preliminarne rezultate izbora. Zbog toga je DS reagovala saopštenjem u kojem je navela da je "skandalozno to što RIK i četiri sata nakon zatvaranja biračkih mesta ‎odbija da saopšti rezultat glasanja koje je obeleženo brojnim nepravilnostima, kupovinom glasova, malverzacijama, pritiscima i ucenama birača". DS je pozvala opoziciju na hitan sastanak, nakon kojeg su se noćas dva sata posle ponoći lideri Ds, LDP, DJB, DSS i Dveri uputili u RIK.

Prema podacima sve tri organizacije koje su pratile izborni proces, CRTA, IPSOS i CeSID - šest partija sigurno ulaze u parlament. CRTA na osnovu 96 odsto obrađenih podataka tvrdi da je SNS osvojila 48,59 odsto glasova, koalicija oko DS - 6 odsto, koalicija oko SPS - 11, SRS - 7,86, Dveri-DSS 5, LDP-LSV-SDS 5 i pokret "Dosta je bilo" Saša Radulović – 5,81 odsto.

Podaci IPSOS-a koji je obradio 41 odsto podataka pokazuju da je SNS osvojila48, 3 procenata, koalicija oko SPS 11, 2 odsto, SRS 8,1, Dveri-DSS - 5,2, koalicija oko DS 6,2, LDP-LSV-SDS 5,1 ipokret "Dosta je bilo" 6 odsto glasova.

 

Na osnovu 78 odsto prebrojanih glasova, šest lista je prešlo cenzus na vanrednim parlamentarnim izborima, a još jedna ima velike izglede da to ostvari, saopštio je CESID. SNS 49,7 odsto glasova, SPS 11,6, SRS 7,7, DS 5,9, PJB 5,2 i koalicija DSS/Dveri 5,1 odsto.

Srpska napredna stranka je osvojila 45,1 odsto glasova na izborima za Skupštinu Vojvodine, Socijalistička partija Srbije 8,6 odsto, a Demokratska stranka osam odsto, saopštio je Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), pozivajući se naprojekciju posle prebrojanih glasova sa više od polovine biračkih mesta.Srpska radikalna stranka je osvojila 7,2 odsto glasova u Vojvodini, Savez vojvođanskih Mađara 6,5 odsto, a Liga Socijaldemokrata Vovodine 6,1 odsto, izjavio je direktor CeSID Đorđe Vuković.

 

Prema preliminarnim rezultatima izbornog štaba Lige socijaldemokrata Vojvodine, na osnovu obrađenih 159 od 1.700 biračkih mesta, SNS je osvojio 41 odsto glasova na pokrajinskim izborima. Slede SPS sa 8,68 odsto, DS sa osam odsto podrške i SVM sa 7,29 procenata glasova. Za LSV se izjasnilo 6,92 odsto, a za SRS 6,89 procenata birača u Vojvodini. Sve ostale stranke su ispod cenzusa.

Prema podacima Demokratske stranke, na osnovu 12,7 odsto obrađenih biračkih mesta, najviše glasova u Vojvodini osvojio je SNS 44 odsto.

Lista koalicije oko SPS osvojila je 10, 6 odsto, LSV 7,34 odsto, DS 7,02 odsto SRS 6,65 odsto. Dosta je bilo ima 6,26 odsto glasova i SVM 5,82 odsto. Lista SDP-SDS je ispod cenzusa sa 3,2 odsto.

Članica Predsedništva LSV Maja Sedlarević ocenila je da je izbore u Vojvodini obeležio čitav niz nepravilnosti. "Sve nepravilnosti prijavili smo nadležnim organima. Nepravilnosti koje su uočili naši aktivisti su pokušaji unošenja već zaokruženih glasačkih listića, kao i fotografisanje izbornih listića", kazala je Maja Sedlarević na konferenciji za novinare. Ona je dodala da je u Novom Sadu i Somboru bilo raznih mahinacija sa biračkim spiskovima. "Bilo je naknadnog upisivanja u spisak, kao i situacija da su ljudi već evidentirani kao da su glasali. Pojavili su se i razni oblici kupovine i prodaje glasova neposredno pored biračkih mesta", navela je Maja Sedlarević.

Izvor: Danas


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži