A A A

U subotu, 21. maja, kada je "Noć muzeja", u Umetničkoj školi u 17 sati biće otvorena izložba i dodeljene nagrade sa konkursa za učenike sedmog i osmog razreda osnovnih škola Zlatiborskog okruga na temu „Moj svet“.

Užička Umetnička škola za posetioce biće otvorena od subote u 17 sati, do nedelje u 1 sat po ponoći. Taj dan svi objekti Narodnog muzeja Užice, osim Spomen kompleksa Kadinjača, biće otvoreni od 8 do 1 sat po ponoći.

Manifestacije "Noć muzeja",  održava se po 13. put u velikom broju evropskih zemalja. Cilj manifestacije je da se kroz niz aktivnosti, zanimljivih programa, tematskih izložbi, kroz otkrivanje atraktivnih, novih izložbenih prostora, radi na popularizaciji kulture i  podsticanju ljudi na posetu muzejima i galerijama, čulo se na današnjoj konferenciji u Umetničkoj školi.

Direktor mr Obradin Ješić je rekao da se Umetinička škola aktivno uključila u ovu manifestaciju, a da veliki broj obrazovnih profila, zastupljenih u programu škole, pruža mogućnost za  organizovanje niza prigodnih radionica, otvorenih ateljea i demonstracija, koje će sigurno biti interesantne za posetioce.

-Publika će moći da prati nastanak umetničkih dela, kroz niz tehnoloških postupaka - od ideje do realizacije. Posetioci će moći da se upoznaju kako se štampaju grafike, kako se keramika vrti na točku, kako se pravi animirani film, mozaik, vaja portret. Biće to prilika da se vidi kako nastaje nakit i kako se rezbari drvo, ali i prilika za posetioce da se sami oprobaju u nekoj od ovih radionica,- pojasnila je vajarka i profesorka, Sofija Bunardžić.

Programom koji će biti organizovan u subotu u Umetničkoj školi u okviru menifestacije "Noć muzeja" predviđena je učenička modna revija u 18, 20 i 22 sata, kao i niz radionica gde će učenici sa svojim profesorima prikazati kako izgleda mašinsko graviranje na staklu i kamenu, drvorezbarenje, zatim konzervacija i restauracija. Predviđeno je da u ateljeu za grafiku učenici pripreme ploče za štampanje u tehnikama suva igla i linorez, otvoriće atelje za keramiku, pokazati na licu mesta kako izgleda livenje umetničkih predmeta i niz drugih.

Ovo je prava prilika da se budući srednjoškolci praktično upoznaju sa nizom radionica i opredele za umetnički put u daljem školovanju.

 N.Tošic


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži