A A A

Festival „Na pola puta“, 11. o redu,  ove godine okupio je 14 umetnika iz Srbije, Hrvatske,Bosne i Hercegovine, i Slovenije. Novina ove godine je prisustvo srednjoškolaca iz Hrvatske i Hercegovine, dok su  gimnazijalci iz Sarajeva dolazili i ranije na festival.

Hrvatski gimnazijalci kažu, došli su i da se vide  još jednom sa užičkim gimnazijalicima sa kojima su se upoznali prošle godine u malom mestu Stocu kraj Mostara, tokom realizacije zajedničkog projekta četiri škole iz regiona. 

 Iz Prve zagrebačke gimanzije  došlo je 14 učenika zajedno sa profesorkom hrvatskog jezika Gordanom Bolf.

-Bili smo najpre pozvani na književni festival pod nazivom „Preko rijeka“ u Stocu, i tamo smo  upoznali ovo krasno  društvo iz Užica koje se bavi ovako lijepim stvarima, pozvali su nas, mene je  kontaktirala profesorka Ružica Marjanović, osnivač užičkog festivala, i eto nas. Ljijepo je da se možemo družiti, jezici nisu prepreka da se razmemo  i  da usprkos sitnim razlikama,  stavarmo neka ljepa, nova prijateljstva. Ja mislim da su neki učenici  došli jer su željeli vidjeti svoje prijatelje koje su upoznali u Stocu prošle godine.

Zagrebački gimnazijalci  rado su došli  na književni festival u Užice i očekuju puno. Bartol Krivar kaže:

-Ja očekujem da  ovde čijem nešto novo o savremenoj kjiževnosti sa prijateljima iz Užica ću zajedno slušati  ta predavanja i  biti na večernjim „čitanjima“. Učvrstiću prijateljstvo sa onima koje znam iz Stoca, i steći neka nova prijateljstva i tome se jako radujem.

Bariju Lovriću dopada se ideja festivala.

- Sviđa mi se kako funkcioniše festival, ideja je  jako dobra.Volim da slušam od samih pisaca kada govore o svojim djelima, to je drugačije od lektire koja nam se servira u školi Ovde je nešto  malo više avangardno, manje formalno.

Gimnazijalac Alimamut Ćajić iz Stoca je i ranije dolazio u Užice.

- Nisam bio na ovom festivalu, očekujem zabavu, nešto i da naučim, ma zanimljivo mi je zbog novih prijateljstava, naravno.

Iz Prve riječke hrvatske gimnazije u Užice je doputovalo pet učenika.  Emanuel Muratović priča kako je zavoleo književnost i ovakve festivale.

-U prvom razredu sastali smo se nas dvadesetoro, napravili književni klub, a onda se pojavila  fondacija „Mak Dizdar“ i tako smo krenuli  putovati po Srbiji,  Bosni i Hercegovini. Jošu u Hrvatskoj  nisu reagorali na to, ali nadajmo se da će uskoro nešto biti. Ako me pitate ko mi se posebno sviđa od prisutnih  književnika, naravno, pratim Antu Tomića i još od Stoca  znamo Almina Kplana.

Profesorka hrvatskog jezika u Prvoj riječkoj gimnaziji kaže, koncepcija festivala je odlična.

-Vidim koliko je ovo odlična stvar, idealna za učenike jer obuhvaća puno različitih tema i oni se tu uspijevaju dobro uključiti i interaktivno izraziti.Jako dobro, ne može bolje, ostali smo do kraja festivala i uživamo!

 Angelina Jovanović


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži