A A A

 Pikaso među Erama, jedinstvena  kolekcija grafičkih radova španskog,  svetskog slikara,  stigla je u Užice i po prvi put u Srbiji se ovoliki broj  njegovih radova može videti na jednom je mestu. Izložba je prvobitno bila otvorena do 25.januara, ali se zbog izuzetnog interesovanja može pogledati do 5. februara.

Kolekkcija je vlasništvo  bračnog para Žive Škodlar i Lazara Vujića iz Ljubljane. Izložba je otvorena u Narodnom muzeju, autor je akademski slikar Aleksandara Dimitrijević:

“Ovde u Užicu je 46 grafičkih radova nastalih između 1932.i 1969.godine, u tri nezavisna  cikluca, ili bloka: “Dupla flauta”, “Flora i fauna sa Antiba” i “Grafički radovi nastali iz crteža za Pola Elijara”.

Umetnička dela vrede onoliko koliko ih očiju vidi, kaže kolekcionar  Lazar Vujić, izuzetan poznavalac  života i dela Pikasa:

“Kolekcija treba da se oplemeni,svaka slika treba da  bude oplemenjana,čim više naroda vidi,čim  ih više  očiju  vidi,dobijaju na vrednostii, one tako idu po celom svijetu, kruže i postaju sve vrednije.Najljšepše kod Pikasa je bilo što je uvijek bio levičar.On je iz Španije pobijegao u Francusku  zbog fašizma , a tokom rata je ostao u Parizu, jer toliko je bio popularan  da se  ni Nemci nisu  usudili dirati ga .”

 Dolazak ovolikog broja Pikasovih dela u Užice je  kulturni iskorak,  izlazak iz tunela mraka rekao je organizator i producent izložbe, Mihailo Nestorović:

“Grad Užice je prepoznao umetnost, ljudi će prepoznati vrednost i nekako ćemo pobediti tu inflaciju kulture.i svaki grad trebalo bi  makar malo da oplemeni svoje zidove, svoje galerije, instutucije,i mi smo onda na putu da izađemo  iz tog tunela  i mraka  koji nas obavijuju dugi niz godina.”

Vlasnika brojnih Pikasovih grafika,  Lazara Vujića  pitamo zašto je baš  došao u Užice, i kako komentariše veliko interesovanje Užičana  za izložbu?

“Ovo je nevjerovatno kakva je posjeta,  ni u Ljubljani nije bila ovakva posjeta.Sve  je ovde odlično organizovano,a ja.došao sam ovjde jer obožavam Užice, Titovo Užice. Bio sam kao dečko ovdje na ekskurziji, i ostalo mi u velikom sjećanju. Možda preko neke lijepe Užičanke. Kada sam prošle sedmice bio na aukcijama u Švici, svima sam govorio,radujem se, idem u Titovo Užice.”

Autor:  Privrednik info

GALERIJA

  LazarVujickolekcionar.jpg Uzicaninaizlozbi.jpg image2.jpg izl11.jpg izl13.jpg izl15.jpg izl5.jpg

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži