A A A

Jugoslovenski pozorišni festival “Bez prevoda”, održava se po 21. put, u novembru,  od 7. do 14., a ovogodišnji moto je čuvena Hamletova rečenica “Ovo vreme je iskočilo iz zgloba”. Ove godine će ponovo biti predstava u čast nagrađenih i to plesna, "Priča o vojniku” u koregrafiji Gaja Vajcmana i izvođenju Bitef dens kompanije, rečeno je na današnjoj konferenciji.

Govoreći o ovogodišnjim predstavama selektror Bojan Munjin je naglasio da nije lako organizovati ovakav Festival u jednoj maloj sredini, jer je to mnogo lakše izvesti u velikim gradovima. Prema njegovim rečima ove godine će u takmičarskom delu biti sedam vrsnih i odličnih predstava, čak i u evropskim okvirima.

-Zato s pravom možemo reći da je ovogodišnji festival, festival majstora. Sve predstave su već nagrađivane u Zagrebu, Novom Sadu. Karta za "Hamleta" i sada se teško može kupiti u Beogradu,- rekao je selektor Munjin i poručio "ove godine imamo šta da pokažemo užičkoj publici".

-A pošto nam je publika najvažnija, pri odabiru predstava rukovodili smo se isključivo kvalitetom,- rekao je Munjin.

Sa ocenom da se radi o dobrim i kvalitetnim predstavama složio se i direktor užičkog Narodnog pozorišta Zoran Stamatović.

Umetnički direktor Nemanja Ranković smatra da zahvaljujući Jugoslovenskom pozorišnom festivalu za Užice vlada veće interesovanje u zemljama regije, te da je festival postao istinski ambasador Užica.

Užički gradonačelnik i predsednik Saveta JPF Tihomir Petković je ocenio da je reč o najvažnijoj kulturnoj manifestaciji ovog kraja, da se Užice po njoj prepoznaje, "da već 21 godinu dolazi mudrost da nas podseti da nije sve u novcu i brzom životu". Petković je uputio poziv ljubiteljima pozorišne umetnosti iz regiona da budu gosti Užica u novembru.

Za ovogodišnji Festival Ministarstvo kulture i informisanja Srbije izdvojilo je 3,5, a grad Užice  3,3 miliona dinara.

N.T.

 

Predstave odabrane za 21. Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“ u Užicu su:

 

7.11.2016. „Na Drini ćuprija“, SNP Novi Sad, prema romanu Ive Andrića, r. Kokan Mladenović

8.11.2016. „Pijani“ Atelje 212, prema komadu Ivana Viripajeva, r. Boris Liješević,

9.11.2016. „Hamlet“, JDP, Beograd, prema komadu W. Šekspira, r. Aleksandar Popovski,

10.11.2016. „Bela kafa“, Narodno pozorište Beograd, prema komadu Ace Popovića, r. Milan Nešković,

11.11.2016. „Hinkeman“, ZKM Zagreb, prema komadu E. Tollera, r. Igor Vuk Torbica,

12.11.2016. „Marija Stjuart“, Narodno pozorište Beograd, prema komadu F. Šilera, r. Miloš Lolić,

13.11.2016. „Šćeri moja“, CNP Podgorica, prema komadu Maje Todorović, r. Ana Vukotić

 

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži