A A A

Po dvadest prvi put, sutra veče, 18. avgusta, u 19 sati, biće otvorena Međunarodna kolonija umetničke keramike "Zlakusa 2016." Reč je autorskom projektu "Keramika Zlakusa", Sofije Bunardžić, akademskog slikara, keramičara iz Užica. Ugostiće umetnike iz SAD, Izraela, Rusije, Turske, Crne Gore i Srbije. Umetnici će biti smešteni u domaćinstvu Milana Savića u Zlakusi.

 

Učesnici ovogodišnje kolonije su: Bruk Armstrong iz Njujorka, Ruth Hazi iz Izraela, Ina Rogova iz Rusije, Natalia Korchemkina iz Rusije, Selahatin Peksen iz Turske Peko Nikčević iz Crne Gore, Miloslav Pavelka iz Beograda, Bojan Grujić iz Ljubovije i Ana Lazić iz Užica.

Osnivač Sofija Bunardžić smatra da je kolonija specifična, da ima nešto svoje, "osobeno", te da je zato privlačna za umetnike.

Sofija Bunardžić
Sofija Bunardžić

- Spajanjem tehnike umetničke keramike i lončarsko - grnčarskog zanata, ono po čemu je kolonija prepoznatljiva u umetničkom svetu, jeste što se umetnici ovde mogu oprobati i u tradicionalnom načinu izrade na ručnom točku, odnosno izradom predmeta na način koji se zove „zidanje- građenje“ , sušenje na ovorenoj vatri, ali i savladavanje izazova specifičnog materijala, mešavine gline i kalcita,- istakla je Bunardžić, napominjući da se ovde ogleda spoj tradicije i moderne umetnosti.

Najavljujući ovaj izuzetan kulturni događaj član Gradskog veća Petar Blagojević je istakao da reč o jednoj od najznačajnijih manifestacija međunarodnog karaktera u užičkom kraju.

Odgovarajući na pitanje dokle se stiglo sa obezbeđenjem izložbenog prostora u gradu, za predmete nastale u koloniji Zlakusa Blagojević je rekao da će uskoro i ovaj problem biti rešen.

- Grad Užice je blizu rešenja, adaptacijom i renoviranjem prostora strelišta u okviru Gradskog kulturnog centra. Jedna etaža ovog prostora planirana je za galeriju u kojoj će predmeti umetničke kolonije biti stalno dostupni posetiocima, a druga etaža je ostavljena za strelište i druge sadržaje. Direkcija za izgradnju je u toku izrade idejnog rešenja, a tek nakon toga znaće se koja novčana sredstava su potrebna, i termini kada se kreće sa realizacijom,- pojasnio je Blagojević.

Tokom trajanja kolonije za učesnike je pripremljen raznovrstan program, gde će između ostalog obići poznate turističke destinacije ovog kraja. Dan pre završetka kolonije, 27. avgusta je prvo pečenje manjih predmeta na otvorenoj vatri, čime se završava prvi deo rada kolonije. Pečenje većih predmeta planirano je za septembar. Tradicionalna izložba u užičkoj Gradskoj galeriji biće u novembaru ove godine.

Međunarodnu koloniju u Zlakusi podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Užice.

N.T.

 

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži