A A A

Za horor u toru Milana Trnavca sa brda Trešnjica nedaleko od Sevojna odgovorni ničiji ljubimci. Slab odziv za vakcinaciju po selima.

Domaćinu Milanu Trnavcu je na brdu Trešnjica, iznad Sevojna, čopor pasa lutalica u seoskom području desetkovao stado. Stradalo je jedno jagnje i šest ovaca, od kojih su dve bile sjagnjene i nosile su po dva mladunčeta.

Komunalna policija Užica potvrđuje da su na prijavljenom mestu zatekli zaklane ovce i navodi da je vlasnika uputila u proceduru za naknadu štete, ali je i meštanima, i nadležnima postalo jasno da je potrebno obezbediti bolji sistem kontrole napuštenih ljubimaca.

- Problem pasa lutalica u seoskim područjima je komplikovaniji za rešavanje nego što je to slučaj u gradu - kaže načelnik inspekcijskih službi Zoran Militarov. - U selima je, naime, odziv za vakcinaciju i čipovanje pasa znatno manji, a štetu ne prave samo lutalice, već i vlasnički neregistrovani psi. Zato što beležimo pogoršanje stanja na ovim područjima, postalo je očigledno da moramo stvoriti model koji će omogućiti da se zna čija je odgovornost svaki pas bez nadzora koji napravi štetu.

Jedini azil za pse lutalice koji je Užičanima na raspolaganju se nalazi u Požegi. Nažalost, dospeo je na loš glas po nehumanom ubijanju pasa i nepoštovanju propisanih procedura...

Po rečima jednog od užičkih veterinara, psi su teritorijalne životinje. Po odvoženju lutalica sa ulica oni opasni se eliminišu, dok je bezopasne potrebno sterilisati, vakcinisati, čipovati i vratiti tačno na mesto odakle su uzeti. Iako mnogi sumnjaju da je takav tretman lutalica, posle pomenutog tretmana, zaista koristan, radi se o dokazano dobrom sistemu jer će, u suprotnom, na mesto uklonjenog bezbednog čopora odmah doći druga nekontrolisana grupa pasa. Nažalost, psi se najčešće ne vraćaju na mesto odakle su uzeti, pa se problem produžava unedogled...

Nadležni u Užicu obećavaju da će uskoro sačiniti novi predlog za humano rešavanje problema pasa lutalica, koje bi moglo da podrazumeva i postavljanje hranilica, te kućica za napuštene ljubimce u gradskoj sredini - uz potpuniji obuhvat vakcinacijom i čipovanjem u selima.

Tekst i foto:N.Janković Izvor:Novosti

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži