A A A

Danas će u Srbiji biti neobično toplo za ovo doba godine, čak plus 19 stepeni, a lepo vreme čeka nas i cele naredne nedelje!

Od ponedeljka će biti sunčano sve do sledećeg vikenda, a predviđene temperature su od 5 do čak 15 stepeni.

Zahlađenje nas čeka tek u noći između ponedeljka i utorka, 28. na 29. novembar, kada bi temperatura ponovo trebalo da se nađe u minusu. Ali ne ona dnevna najviša, već noćna najniža će biti ispod nule.

Tog ponedeljka 28. nas čeka prvo veliko naoblačenje s kišom, koja bi trebalo da pada u većem delu zemlje celog dana.

Uživajte, sledi nam sedam lepih dana!

 

 

Najtoplijih pet godina u istoriji merenja temperature

 

Proteklih pet godina su bile najtoplije u istoriji merenja temperature na planeti. Sve je više dokaza koji potvrđuju da su toplotni talasi, poplave i rastući nivo mora, prouzrokovani klimatskim promenama za koje je odgovoran ljudski faktor, saopštile su Ujedinjene nacije (UN).

„Upravo smo imali najtopliji petogodišnji period u istoriji, a 2015. godina je dobila neslavnu titulu najtoplije pojedinačne godine. Čak će i taj nedavni rekord verovatno biti nadmašen već do kraja ove godine”, izjavio je generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije (VMO) Peteri Talas, prenela je agencija Rojters.

Proteklih pet godina su bile najtoplije ikada, a procene Svetske meteorološke organizacije za ovu godinu, za koju se veruje da je još toplija, biće saopštene već sledeće sedmice, izvestio je AP.

U prethodnih pet godina smrtonosni toplotni talasi i uragani postali su češći i intenzivniji, a primetan je i porast ljudskog uticaja na globalno zagrevanje, saopšteno je iz VMO, agencije Ujedinjenih nacija.

Kako je izvestio AFP, više od polovine velikih vremenskih neprilika od 2011. do 2015. godine imalo je veze sa ljudskim delovanjem.

Kao najekstremnije situacije VMO je naveo sušu i glad na Afričkom rogu iz 2011/2012. godine kada je život izgubilo 250.000 ljudi, i tajfun na Filipinima u kom je 2013. godine stradalo 7.800 ljudi.

Oluja „Sendi” je 2012. godine uzrokovala štetu od 67 milijardi dolara, pre svega u SAD, navedeno je u izveštaju VMO objavljenom na samitu u Marakešu, koji je okupio predstavnike skoro 200 zemalja iz sveta u cilju implementacije globalnog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena. 

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži