A A A

Užice će ove godine, u cilju smanjenja aerozagađenosti, uložiti 40 miliona dinara, duplo više novca nego što je probitno planirano.

Budžetom za 2020. Užice je najpre opredelilo 20 miliona dinara za subvencije građanima koji žele da poboljašju enegretsku efikasnost u svojim domovima i nabave kotlove na gas i pelet. Posle ovoga, s obirom da je za rešavanje najvećeg problema u gradu odvojeno svega 0,83 odsto budžetskih sredstava, čule su se reči kritike na račun raspodele novca iz gradske kase.

Međutim, već u prošli petak Gradsko veće usvojilo je predlog prvog ovogodišnjeg rebalansa kojim je izdvojeno novih 20 miliona dinara za istu namenu, kako je objašnjeno u cilju zaštite životne sredine i smanjenje zagađenosti vazduha. Ovim će Užice u hronični problem uložiti rekordnih 40 miliona dinara s obzriom da je u proteklih pet godina za istu svrhu izdvojeno 52 milona ukupno.

Za razliku od sredine decembra i sredine januara, kada su nekoliko dana za redom Užičani udisali vazduh označen kao opasan, situacija je trenutno nešto bolja zahvaljujući vremenski prilikama, ali je koncentracija PM 10 čestica i đači i dalje preko tolerantnih granica. Prema rezultatima poslednjih merenjima Zavoda za javno zdravlje vazduh u Užicu se vodi kao nezdrav za osetljivu populaciju.

Izvor:blic.rs/Vladimir Lojanica/foto:V.L. RAS Srbija

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži