A A A

Užička skupština uputiće zahtev Gradu Beogradu da Užicu ustupi spomenik Dimitrija Tucovića, a na osnovu inicijative odborničke grupe SDP, koju je na prošlonedeljnoj sednici podržala užička Skupština. Inicijativa je usledila nakon odluke Skupštine Grada Beograda  da se spomenik i posmrtni ostaci Dimitrija Tucovića zbog renoviranja premeste sa Slavije na plato ispred JDP.

Dimitrije Tucović rodjen je 1881. godine u zlatiborskom selu Gostilju, svoje školovanje je počeo u Užicu. Bio je vodja socijalističkog pokreta, istaknuti teoretičar, osnivač Srpske socijaldemokratske partije, novinar i urednik Radničkih novina i Borbe. Tucović je svoj život posvetio posvetio borbi za radnička prava, socijalnu pravdu i gradjanske slobode. Poginuo je 1914. godine kao oficir.

Pokretanje inicijative u ime predlagača iz SDPS obrazložila je Natalija Vasilić, podsetivši da mnoge škole, institucije, pa i glavna gradska ulica u Užicu nose ime ovog srpkog velikana.

“Smatramo da bi odgovarajući prostor za spomenik bio plato izmedju Vatrogasnog doma i zgrade Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje. U skoroj budućnosti predvidjeno je i novo urbanističko rešenje za to raskršće. Smatramo da bi bilo interesantno, a i moguće, sa novim spomeničkim obležjem i novim kružnim tokom, da se taj deo grada nazove Mala Slavija" - kazala je Vasilić, dodajući da spomenik Dimitriju Tucoviću da bi ovaj čin služio kao sećanjaena na tragične dogadjaje u velikom ratu.

Inicijativu su podržali Ljubivoje Ršumović i udruženje Užičana u Beogradu.

Autor: Privrednik info


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži