A A A

Krajem decembra 2017. godine Agencija za računarsko programiranje Roster soft otvorila je Edukativni centar.

Kao odgovor na zahtevno tržište i u nedostatku stručnog kadra ponudiće u narednom periodu preko 20 različitih obuka i kurseva iz oblasti Informacionih tehnologija, marketinga, menadžmenta, digitalne bezbednosti, ličnih veština i jezika.  Ove obuke i kurseve mogu pohađati svi zaintresovani i nije bitan uzrast ili prethodno obrazovanje. Osobe mlađe od 18. godina mogu upisati  obuku uz saglasnost roditelja ili staratelja.

Na koktelu povodom otvaranja prisustvovali su predstavnici medija, čelnici kulturnih i javnih institucija Užica, predstavnici uspešnih preduzeća iz našeg regiona, saradnici i prijatelji agencije.

Prostor je prilagođen i osobama sa invaliditetom. Svaki polaznik ima laptop i sve neophodne resurse za neometano pohađanje nastave.

Nastava je praktična i zahteva konstantno učešće polaznika u realizaciji nastave. Svaki polaznik na kraju obuke steći će adekvatno znanje iz oblasti za koju je pohađao obuku. Samim učešćem u nastavi, radom domaćih zadataka, čitajući literaturu koju je obezbedio ECU kandidat će steći pored zanja i neke druge veštine koje su neophdne u poslu.

Nikola Janjić, vlasnik agencije i jedan od predavača na obukama, dao je odgovore na pitanja novinara i svoje viđenje trenutne situacije obrazovanja, razvoja i primene novih tehnologija u našem gradu.

Šta nam možete reći o sebi?

Ovim poslom se bavim već 15 godina.  U oblasti eduakcije sam prisutan od 2012. godine i do sada sam održao preko 6000 časova, veliki broj seminara i promocija u Srbiji i Crnoj Gori.  U Užicu sam završio osnovnu i srednju školu a zatim sam studirao na fakultetu digitalnih umetnosti u Beogradu. Pored formalnog obrazovanja pohađao sam i obuke neformalnog obrazovanja koje su ključne za bavljenje ovim poslom i napredovanje.  Pre nekoliko godina vratio sam se u Užice i pokrenuo agenciju za programiranje.  Od mog povratka uvek je bila priča oko pokretanja eduaktivnog centra ali je cela ideja sačekala dok nisam sve aspekte sagledao i video mogućnosti. Od ove godine rešio sam da se posvetim više ovoj priči i ponudim sugrađanima nešto novo i ozbiljno, nešto što je u većim gradovima jako zastupljeno a kod nas nikada nije predstavljeno na pravi način. Nadam se da ću uspeti sa svojim saradnicima da celu ovu ideju izvedem na pravi put i pokažem sugrađanima da tehnologija nije strana i da se uz trud sve može savladati i naučiti. Ne potcenjujem druga zanimanja ali nisam siguran da je mladima cilj da budu konobari ili da voze taksi što je u ovom gradu čest slučaj.   

Kome je nastava namenjena?

Obuke i kursevi namenjeni su svima koji žele da uđu u svet informacionih tehnologija i marketinga ili osobama koje žele da usavrše svoje znanje.

Mogućnost zaposlenja?

Polaznici na kraju obuke mogu raditi kao freelenceri, što je jako popularno i donosi odličnu zaradu. Takođe najbolji kandidati mogu očekivati i angažman od naše agencije na različitim projektima. Pored svega ovoga ovo je dobar način da zaposleni kandidati obezbede sebi dodatni prihod radeći kao freelanceri ili da usavrše svoje znanje kako bi napredovali na svom poslu. Takođe pružena je i mogućnost poslodavčima da provere znanje svojih zaposlenih ili pošalju buduće zaposlene na obuku kako bi imali odgovarajući stručan kadar.

Trajanje obuke?

Trajanje nastave zavisi od modula do modula. Nastava se realizuje u blokovima u trajanju od mesec, dva, tri i šest meseci.

Sertifikati i potvrde?

Svaki polaznik na kraju obuke polaže završni ispit. Na osnovu rezultata ispita stiče parvo na izdavanje sertifikata koji izdaje ECU. U slučaju da kandidat nije položio ispit izdaje mu se potvrda o pohađanju nastave i daje mu se mogućnost da u roku od mesec dana izađe ponovo na polaganje kako bi dobio sertifikat. Sertifikati su obezbeđeni sa nekoliko sistema zaštite i ostavljena je mogućnost poslodavcu da proveri validnost sertifikata. Sertifikat se izdaje na 2 jezika a moguće je na zahtev polaznika izdati sertifikat i na nekom drugom jeziku.

Koje su obuke u ponudi?

Obuke koje su trenutno u ponudi su podeljene u 3 grupe (It, marketing,digitalna bezbednost) a u planu su i obuke iz oblasti menadžmenta, stranih jezika i dodatna nastava za učenike osnovih i srednjih škola.

IT obuke:

Marketing obuke:

  • Internet marketing
  • SEO optimizacija
  • Social media administracija i amrketing
  • Copywriting

Specijalističke obuke namenje osobama za stručno :

  • Web development u trajanju do 6 meseci
  • Joomla ili WordPress development u trajanju do 4 meseca
  • Android development u trajanju do 4 meseca
  • Upravljanje projektima u trajanju do 2 meseca

 

Termini nastave?

Termini nastave su u prepodnevnim i popodnevnim časovima. Nastava traje 90 minuta i održava se 2 puta nedeljno.

Svesni smo i da je sve više zaintresovanih kandidata koji bi pohađali određene obuke a nisu u mogućnosti da dolaze na nastavi i njima smo omogućili online nastavu pod istim uslovima i kvalitetom nastave kao i polaznicima na regularnoj nastavi. Sva predavanja su snimljena u video formatu, predavanje prate i tekstualni i foto sadržaji. Digitalno testiranje i komunikacija sa predavačem putem maila. Polaganje završnog ispita može biti kombinovano i u našim prostorijama ili online u zavisnosti od obuke koju je kandidat poghađao.

Koje su obuke u ponudi za online nastavu?

  • Web dizajn 1 i 2
  • PHP prograiranje 1
  • Grafički dizajn 1 i 2
  • Internet marketing
  • Copywriting
  • Java
  • Android
  • Auto CAD
  • GIT

Koji su naredni planovi ECU?

Svesni smo da živimo u jedno turbulentno vreme i da nije moguće predvideti budućnost ovakve delatnosti na našem prostoru a sa druge strane sigurni smo da je budućnost u IT-u i da će se svest sugrađana promeniti o celoj ovoj priči i da će shvatiti da je znanje ono što će u budućnosti biti na ceni. Stimualtivnim cenama obuka pokušaćemo da ubrzamo ovaj period i da pored Beograda i Novog Sada Užice se pojavi na mapi uspešnih IT preuzetnika. Očekujemo i podršku javnosti, rukovodstva grada i pojedinih javnih institucija jer je ova priča od javnog značaja.

Zašto da Užice bude prepoznatljivo samo po komplet lepinji ili smogu tokom zime i problemima sa vodom, mislim da imamo mi tu još nešto ponuditi samo je potrebno da neko bude prvi i da probudi svest sugrađana.

Kakvo je stanje i prisustvo užičkih preduzetnika i preduzeća na internetu?

Stanje je genralno katastrofalno.  Kada smo pokretali celu ovu priču videli smo da je Užice i region jedno veliko otvoreno tržište, međutim kroz razgovore sa pojedincima shvatili smo da vlada veliko neobrazovanje i nedostatak stručnog kadra kao bi se naše frme pojavile u digitalnom nebu. Tek po koje preduzeće ima web prezentaciji ili prisustvuje na društvenim mrežama. Potencijal svega ovoga nije ni 1% iskorišćen. Mnogi vlasnici firmi nisu prošli nikakvu obuku o modernom preduzetništvu i marketingu. Nisu svesni o mogućnostima modernih tehnologija gde uz minimalna ulaganja mogu mnogo povećati svoju prisutnost i posao.  Mnogi smatraju da je izrada web sajta bacanje novca i da neko pokušava da im uzme što više novca, međutim nisu svesni da je izrada web sajta jedna od osnovnih stavki modernog poslovanja i da se na izradu web sajta potroši oko godinu dana rada. Web sajt ne može da košta 50 ili 150e ako žele da dobiju kvalitet i da dobiju neki pozitiva rezultat. Minimalno vreme za izradu nekog ozbiljnog web sajta je oko 2 meseca i tržišne cene su od 400 do 3000e u zavisnosti od obima posla i ozbiljnosti projekta. Cela priča je podeljena u nekoliko etapa. Prvo ide analiza konkurencije, kreiranje strukture i koncepta web sajta. Zatim dolazi izrada idejnog rešenja, prikupljanje sadržaja, izrada web sajta, implementacija sadržaja, testiranje, optimizacija za pretraživače i promocija. Ako se sve ovo ispoštuje onda je uspeh sajta zagarantovan. I na osnovu ovoga je moguće shvatiti koliko je ozbiljna priča izrade web sajta i da nije brz i jeftin proces. Primera radi pisanje jednog teksta od strane copywritera je od 15 do 20e. Svaki web sajt, uzmite na primer neku agenciju, mora imati 10-ak tekstova. 

Šta možete da poručite mladima i početnicima u ovom poslu a šta prduzetnicima i firmama?

Mladima poručujem da razmisle čime žele da se bave u životu i da se drže te ideje,  na koliko god prepreka naiđu treba  da istraju sa svojim idejama i željama. Početnici, kao i u svakom drugom poslu, ima dosta uspona i padova ali ništa se ne uči preko noći i potrebno je dosta vremena i malo odricanja kako bi se sve naučilo. I uvek treba imati na umu da se na greškama uči i rešavanjem na izgled nemogućih rešenja naučićete da za sve postoji rešenje. Ne postoji nešto što nije moguuće rešiti i napraviti, samo je pitanje kako ćete pristupiti problemu. Što se tiče preduzetnika i privrednika jedino što mogu da kažem je da pogledaju konkurenciju,  da vide svoj biznis gde je , da li postoji način za poboljšanje poslovanja i  da im svima stojima na raspolaganju za besplatne konsultacije i da smo ovoreni za sve vidove saradnje iz oblasti kojima se bavimo.

FOTO GALERIJA

IMG_0985-min.jpg IMG_0990-min.jpg IMG_0992-min.jpg IMG_0994-min.jpg IMG_0995-min.jpg IMG_1001-min.jpg IMG_1005-min.jpg IMG_1011-min.jpg