A A A

Fabrika municije Prvi partizan je među deset najvećih izvoznika oružja po sprovedenim ugovorima 2015. i po ugovorenoj vrednosti 2016. godine.

 

 

Ukupna vrednost dozvola izdatih domaćim preduzećima u Srbiji za izvoz oružja u 2016. godini veća je od 800 miliona dolara, pokazali su podaci nadležnog sektora Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. 

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Stevan Nikčević ističe da je na porast izvoza uticao rast potražnje za vojnom opremom poslednjih nekoliko godina na svetskom niivou.

Nikčević navodi da rast izvoza oružja beleže i susedne zemlje, a da su "krajni korisnici zemlje Bliskog istoka, Afrike i Azije".

-       Nemamo nijedan evidentiran slučaj da je oružje završilo u zemljama koje su pod embargom. Srbija je jedan od lidera po transparentnosti kada je reč o prodaji oružja, a naši eksperti su jedini van EU koji su pozvani da, obučavaju druge zemlje u tim procesima, kaže Nikčević.

Fabrika municije Prvi partizan u poslednjih šest godina beleži rekorde u proizvodnji i u prodaji. Oko 295 miliona jedinica je proizvedeno 2016. godine što je za oko 30 miliona više nego 2015. 

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži