A A A

Elektroprivreda Srbije (EPS) sklopila je sporazum za očitavanje potrošene struje po ceni koja je najmanje duplo veća od srednje vrednosti dosadašnjih cena, pokazuje novo istraživanje Balkanske mreže za istraživačko novinarstvo (BIRN). 

 

Nakon sprovedene javne nabavke, EPS je za poslove očitavanja brojila u avgustu 2016. godine angažovao konzorcijum ponuđača koji predvodi kompanija „Sequester“ (Sekuester), navodi BIRN.

Konzorcijum je na tenderu pobedio sa ponudom od 39,99 dinara po očitanom brojilu, što je drastično skuplje u odnosu na cenu koja je godinama unazad plaćana za taj posao. Ustaljena cena očitavanja u urbanim naseljima, gde su brojila gušće raspoređena i gde se lakše i brže očitavaju, iznosila je oko 10 dinara, dok je za ruralna i razuđena naselja prosečna cena bila 30 dinara, pokazuje istraživanje BIRN.

Sadašnja cena, navodi se u istraživanju, je ista za sva brojila, bez obzira gde se nalaze, i znatno je veća od nekadašnje maksimalne cene. I rekordno visoka cena za očitavanje strujomera nije bila dovoljna garancija da će se ovaj posao kvalitetno obavljati.

Nakon sve većeg broja žalbi građana zbog uvećanog decembarskog računa za struju, oglasio se i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da je ustanovljena nepravilnosti u radu EPS. Izvori BIRN iz EPS tvrde da su radnici EPS koji su do sada očitavali struju, nastavili to da rade, a novi radnici nisu adekvatno za to pripremljeni i obučeni.

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži