A A A

Preduzeće “Putevi Srbije” dobiće do kraja novembra, a najkasnije u decembru, odobrenje Vlade Srbije za poskupljenje putarine za deset odsto. Ako se obistine ove najave, putarina na deonici Ljig – Preljina će poskupeti i pre nego što počne njeno naplaćivanje.

Za vožnju od Beograda do Niša umesto 730 dinara vozači će morati da izdvoje oko 800 dinara. Putovanje od prestonice do hrvatske granice, koštaće 375 umesto 340 dinara, dok će putarina od Beograda do Novog Sada biti 210 dinara, pišu “Novosti”

 

Ministarka saobraćaja, Zorana Mihajlović kaže da će putarina poskupeti vrlo brzo, možda čak i do kraja meseca i to za 10 odsto, koliko su “Putevi” tražili.

- Putarina u Srbiji nije poskupela osam godina - ističe Mihajlovićeva.

- Mi drugi izvor finansiranja saobraćajnica nemamo. Ulažemo u njihovu gradnju, ali moramo da vodimo računa o održavanju, jer su putevi prvo bezbednost za sve, a onda linija koja spaja ljude.

“Putevi Srbije” su još u januaru poslali zahtev Vladi Srbije sa konkretnim predlogom za korigovanje cena i planom da od 1. februara korišćenje puteva poskupi, ali su tada odbijeni. Kalkulacija je bila da će ove godine inkasirati 19,1 milijardu dinara, a da će povećanje cene tom preduzeću doneti 1,6 milijardi dinara više za održavanje puteva. Pošto putarina nije poskupela u februaru, moraće da naprave novu računicu.

Cene korišćenja auto-puteva nisu menjane od februara 2008. godine, iako ovo preduzeće godinama traži skuplju vožnju auto-putem. U međuvremenu su, kako navode u Ministarstvu saobraćaja, rasle cene materijala, energenata i opreme koji se koriste za održavanje auto-puteva i ostalih saobraćajnica. Ministarka Mihajlović je više puta isticala da Srbija za putnička vozila ima najnižu cenu putarine po pređenom kilometru u odnosu na ostale evropske zemlje koje koriste isti sistem naplate.

Srbija je sa 0,03 evra po kilometru putarina duplo jeftinija u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Portugaliju, gde iznosi 0,06 evra. U Turskoj košta 0,039 evra po pređenom kilometru, Grčkoj 0,045 evra, Italiji 0,05 evra, Španiji 0,085 evra, Francuskoj 0,095 evra.

Ako se obistine ove najave, putarina na deonici Ljig – Preljina će poskupeti i pre nego što počne njeno naplaćivanje. Jer, po starim cenama, planirano je da vožnja duž 40,3 kilometara košta 140 dinara, a ukoliko Vlada Srbije odobri poskupljenje, vozači će morati da izdvoje 154 dinara.

 

Više teretnjaka

Našim auto-putevima tokom 2014. godine prošlo je 37.003.692 vozila, a prošle godine je bilo dva miliona vozila više. Najveće povećanje zabeleženo je kod vozila četvrte kategorije za koje je putarina i najskuplja.

Oni će ubuduće od Beograda do Niša, umesto 4.390 dinara, plaćati oko 4.830 dinara. Ukoliko idu deonicom od Šimanovaca do Šida moraće da izdvoje 2.255 dinara, dok će iznos putarine od Beograda do Novog Sada, umesto 1.140 dinara, biti oko 1.250.

Izvor:Novosti Foto:Ozonpres

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži