A A A

Koliko je realna najava skore izgradnje novog putnog pravca u zapadnoj Srbiji. Projekat tunela kroz Kadinjaču biće gotov do novembra. Izgradnja tunela, dugog 1,2 kilometra, koštaće između osam i 10 miliona evra.

Opština Bajina Bašta u kojoj su se na jednom mestu srela dva prirodna bogatstva, moćna Drina i planina Tara - oživeće od jeseni jedan stari, veliki san. Uskoro će, kako je potvrđeno "Novostima", početi projektovanje tunela ispod Kadinjače, koji će biti veza ne samo Užica i ove varoši, već i koridor matice prema Republici Srpskoj! Ceo papirološki posao biće gotov do kraja oktobra, pa bi zatim ozbiljno moglo da se razmišlja o radovima!

Ovaj projekat biće finansiran zahvaljujući evropskim fondovima i Regionalnoj razvojnoj agenciji Zlatibor. Generalni projekat i prethodna Studija opravdanosti za "Tunel Kadinjača" vredni su 176.000 evra, a detalji su dogovoreni nedavno u kancelariji Delegacije Evropske unije u Beogradu.

- Posle izrade ovih dokumenata pristupiće se izradi Plana detaljne regulacije za odabranu varijantu trase tunela i pristupnih saobraćajnica. Sve procedure biće realizovane po procedurama Evropske unije, a na tenderima za izradu tehničke dokumentacije će moći da konkurišu i domaće kompanije. Planirana je i poseta Bajinoj Bašti, prvenstveno izabranih eksperata za praćenje realizacije projekta, kao i same Delegacije EU - precizira za naš list Ivan Marković, projekt koordinator "Tunela Kadinjača".

Tunel, dugačak oko 1,2 kilometra, počeće u Volujcu, a završavaće se u Zaglavku. Vrednost radova izno siće između osam i 10 miliona evra, i za sadašnje prilike, deluje gotovo nedostižan. Međutim, upravo je Regionalna razvojna agencija Zlatibor pronašla model koji veliku investiciju približava ostvarenju - šansa je u budućim fondovima EU za kapitalne projekte. Takođe, master plan razvoja saobraćaja Srbije predvideo je bočni moravski koridor kao vezu prema Drini i Republici Srpskoj, pa se može očekivati i pomoć države za samu izgradnju.

Ideja se uklapa i u postojeći projekat "Podrinje", a koji u oblasti putne infrastrukture zajedno sprovodi 28 opština iz Srbije i Republike Srpske.

 

Saradnja

 

Novac za finansiranje projekta je, obećavaju nadležni, obezbeđen. Reč je o programu prekogranične saradnje "IPA Leftover 2011 SRB - BiH".

 

Najlepše u Srbiji

 

Bajina Bašta po mnogima je najlepše što Srbija ima. Dva jezera, reke, planine, sve je na jednom mestu.

- Zato će izgradnja tunela ovo blago približiti desetinama hiljada ljudi koji su naš kraj odavno prepoznali kao buduće vrhunsko turističko odredište. Pored toga, danas veoma kritičan i opasan put preko Kadinjače, postaće daleko bezbedniji - ističe Radomir Filipović, predsednik opštine.

N.Janković Izvor:Novosti

 

 

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži