A A A

Opštini Čajetina i Privrednom društvu za razvoj poljoprivrede „Zlatiborski eko agrar“ odobreno je više projekata u ministarstvima republike Srbije i Evropske unije.

Najznačajniji projekat i jedna od najvećih donacija koja je stigla u opštinu Čajetina u poslednjih nekoliko godina je projekat izgradnje mlekare, za koji se, u okviru prekogranične saradnje, konkurisalo kod Evropske unije, zajedno sa crnogorskim opštinama Plav i Andrijevica. Ugovor o donaciji potpisan je 1. avgusta. Vrednost projekta, za opštinu Čajetina iznosi oko 175. 000 evra, od čega je 143.000 evra donacija Evropske Unije.

- Pored toga što ćemo izgraditi mlekaru kapaciteta 3 000 litara dnevno, trudićemo se da kontinuirano vršimo obuku farmera o pravilnoj muži, higijeni, ali i ishrani muznih krava. Ono čemu će se posvetiti velika pažnja je i brendiranje i poseban dizajn ambalaže za proizvode, sir i kajmak koji će se pakovati od jednog i pet kilograma,- ističe Bojović.

Ministarstvo poljoprivrede „Zlatiborskom eko agraru“ odobrilo je tri projekta. Prvi projekat vredan je 1.730 000 dinara, od čega je donacija ministarstva 1.300 000 dinara. Ovaj projekat, prema rečima direktora Privrednog društva za razvoj poljoprivrede „Zlatiborski eko agrar“ Vladimira Bojovića, podrazumeva analizu zemljišta na osnovu koje će biti iznete preporuke za tretman i primenu određenih sredstava koje će pospešiti kvalitet zemljišta kako bi se mogle saditi određene kulture voća. Projekat će najverovatnije biti realizovan sa nekim od stričnih institucija, navedeno je u informaciji na sajtu čajetinske opštine.

Drugi odobreni projekat, u vrednosti od 490. 000 dinara, namenjen je utvrđivanju zagađenosti poljoprivrednog zemljišta teškim metalima. Svrha ovog projekta je utvrđivanje stepena zagađenosti zemljišta i iznalaženje načina za smanjenje prisustva štetnih materija.

Treći projekat odnosi se na izgradnju atarskih puteva, zahvaljujući kome će biti izgraćeno deset kilometara atarskih puteva na teriroriji opštine Čajetina. Vrednost pomenutih radova iznosiće oko 12 miliona, ministarstvo će izdvojiti oko sedam miliona dinara.

Opština Čajetina u saradnji sa Kancelarijom za mlade kod Ministarstva omladine i sporta konkurisala je za projekat izgradnje sušare za voće i lekovito bilje. Projekat je odobren a dobijena sredstva iznose 1. 700 000 dinara.

 

  


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži