A A A

Tačno u 12:30 sati 12.marta 2003. godine ubijen je premijer Srbije dr Zoran Đinđić. Atentatu na premijera prethodio je neuspeli pokušaj atentata 21. februara 2003, na autoputu Beograd – Zagreb, kod hale Arena.

Odmah posle ubistva predsednika vlade, proglašeno je vanredno stanje i pokrenuta akcija “Sablja”, u okviru koje su uhapšeni  pripadnici “zemunskog klana” kao organizatori i izvršioci ubistva.

Ðinđić je rođen 1. avgusta 1952. Jos tokom studija zapažen je kao jedan od prvih, mlađih disidenata tadašnje SFRJ. Diplomirao je filozofiju 1974. godine, a doktorirao 1979. na Univerzitetu u Konstancu u Nemačkoj. Sa još 12 intelektualaca 1989. godine učestvovao je u obnavljanju Demokratske stranke, čime se aktivno uključio u politički život.

Januara 1994. godine izabran je za predsednika DS, na čijem čelu je ostao do tragične smrti.

Predvodio je više opozicionih saveza u borbi protiv režima Slobodana Miloševića, a kao predstavnik koalicije “Zajedno” 21. januara 1997. izabran je za gradonačelnika Beograda, nakon takozvanog leks specijalisa, koji je usledio posle masovnih uličnih protesta zbog nameštanja izbornih rezultata i pod pritiskom međunarodne zajednice.

Na funkciju premijera Srbije izabran je 25. januara 2001. nakon pobede DOS-a na republičkim parlamentarnim izborima u decembru 2000. godine. Na drugu godišnjicu smrti, 12. marta 2005. predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović posthumno je odlikovao Zorana Đinđića Ordenom Nemanje prvog stepena.

Dobitnik je ugledne nemačke nagrade “Bambi” za 2000. godinu u oblasti politike, a 2002. u Pragu je primio nagradu Fondacije “Polak” za doprinos razvoju demokratije u Srbiji.

Autor je više naučnih radova iz oblasti filozofije i političke teorije i prevodilac odnosno priređivač nekoliko filozofskih I teorijskih dela. Aktivno se bavio i političkom publicistikom.

Zoran Djindjic Najbolji Motivacioni Govor Svih Vremena

Film: "Đinđić jedna životna priča"

Film: "Poslednji dan Zorana Đinđića"

Izvor: Youtube


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži