A A A

Uz jubilej užičkog Crvenog krsta promovisana je knjiga "Godine našeg milosrđa", autorke Snežane Đenić.

Užički Crveni krst obeležio je140 godina od svog nastanka nizom manifestacija. Svečana akademija bila je prilika da se podseti na rad i nisku uspeha proteklih godina, jedne od najaktivnijh organizacija ne samo Užica, već i Srbije.

Uz jubilej kako i priliči promovisana je knjiga "Godine našeg milosrđa", autorke Snežane Đenić, kao dokument vremena dugog 140 godina.

Na promociji knjige "Godine našeg milosrđa", u prepunoj sali Gradske kuće u Užicu, autorka Snežana Đenić, istoričarka i direktorka čajetinske Biblioteke "Ljubiša R. Đenić" istakla je, da je izuzetna stvar za istoriju srpskog naroda činjenica da se danas broji 140 godina postojanja humanitarnog Društva Crveni krst.

- Godine1876., na inicijativu dr Vladana Đorđevića, u Beogradu je osnovano srpsko Društvo Crvenog krsta, sa Glavnim odborom i pododborima u nekoliko gradova Srbije, među kojima je bilo i Užice. Stoga je razumljivo da i samo pisanje o ovako značajnom jubileju predstavlja veliku privilegiju, čast i jednako zadovoljstvo. Utoliko više što pokušaj da se prati težak i slavan put i sačuvaju značajni momenti tokom svih tih godina milosrđa, od nastanka Društva do naših dana, nije samo puka moralna obaveza očuvanja nasleđenog, koje ćemo preneti na znanje budućim generacijama.

U toj beskrajnoj istorijskoj niti trajanja trebalo bi bolje da shvatimo jedan dugi vremenski period i da ga doživimo sa svim njegovim blagodetima i nevoljama, smenama generacija koje su svojim senzibilitetom uspostavljale drugačije odnose, imale drugačije vrednosti, potrebe i verovanja i da tek tada vidimo lice jednog nepromenjenog sveta, oličenog u crvenom krstu na beloj zastavi, kao primer svojevrsnog podvižništva. Bilo bi to dostojno našeg trajnog pamćenja,- istakla je Đenić, podsećajući na istorijat organizacije.

- Duga istorija Crvenog krsta Užica sa svim usudima, srećnim ishodima i preživljenim iskustvima, koja u svom ishodištu sadrži blagoglasje najplemenitijih pobuda, sagledana kao celina predstavlja ovaploćenje najviše svesti, savesti i saosećaja. U tom trajanju, dugom i po vremenu i po događajima, trebalo je oživeti sliku u kojoj su trudoljubivost, dobre namere i plemenita dela vidljivi, tako da postaju deo kolektivne memorije, a to sigurno predstavlja snažan uslov opstanka i temeljnu odrednicu budućnosti,- kazala je autorka knjige "Godine našeg milosrđa".

Ona je podsetila na trud svih koji su učestovali u stvaranju jednog ovakvog dela, pre svih recenzentima, profesoru Draganu Radovanoviću i dr Aleksandru Saviću. Dragocenu dokumentaciju za knjigu ustupio je Mirko Zečić, novinar, fotografije i sugestije Miloš Poznanović, Predrag Kovačević i dr Mihailo Osipov. Pomoć u prikupljanju materijala nije izostala od kolega iz užičkog Istorijskog arhiva, Narodnog muzeja iz Užica, organizacije Crvenog krsta, predsednika Slobodana Ljubičića i sekretara Dragomira Ćitića.

 

Snežana Đenić, istoričarka, rođena je u Čajetini 1962. godine. Srednju školu je završila u Užicu, smer kultura i javno informisanje. Na Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu, grupa za istoriju, upisala se 1981. godine. Diplomski rad na temu Centralna partizanska bolnica u Užicu i Zlatiboru 1941. godine odbranila je kod prof. dr Đorđa Stankovića.

Istražujući istoriju užičkog i zlatiborskog kraja Snežana Đenić je objavila više knjiga i publikacija: "Zlatibor iz starog albuma", "Zlatibor ‒ turistički vodič", "Srpski vladari u užičkom kraju", "Zlatibor‒ kulturna i istorijska baština od praistorije do danas", "Užički gorski car ‒hajduk Nikola Jevđović", "Svetlopisom kroz prvu srpsku vazdušnu banju", "Zlatibor na starim fotografijama" i "Đeneral Krsta Smiljanić ‒ hronika jednog viteškog života".

Autorka je izložbi "Armijski đeneral Krsta Smiljanić", "Prota Radosav Simić ‒ srpski duhovnik, dobrotvor i neimar", "Svetlopisom kroz prvu srpsku vazdušn ubanju" i "Rujanski starešina Jovan Mićić ‒ od hajduka do serdara od serdara do zatočenika gurgusovačke kule".

Autorka je i više od trideset televizijskih emisija koje se odnose na istoriju užičkog kraja tokom devetnaestog i prve polovine dvadesetog veka.

Snežana Đenić je bila direktorka Muzeja na otvorenom "Staro selo" u Sirogojnu, sada obavlja poslove direktorke u Biblioteci "Ljubiša R. Đenić" u Čajetini.

Dobitnica je Zlatne značke, koju dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture.

N.Tošić

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži