A A A

Sinoć je u Beogradu završen 61. Međunarodni sajam knjiga. Posetiocima su predstavljena izdanja na 450 štandova, od kojih je 40 bilo iz inostranstva. Užičko izdavaštvo predstavilo se sa 43 izdavača i 130 naslova knjiga i periodike.

Za najbolje izdavače proglašene su beogradska preduzeća "Klio" i "Laguna", a za izdavački poduhvat godine proglašeni su "Putopisi", Grigorija Božovića i "Srbija: gradovi, opštine, naselja", Stevana Stankovića.

Dela Nenada Simonovića i Une Babić "Najlepše pesme za decu" i "Lola Pas detektiv", proglašena su za najbolje dečije knjige na Sajmu.

Tokom Sajma je obeleženo nekoliko jubileja, među kojima je i 120 godina od objavljivanja "Hajduk Stanka", Janka Veselnovića i 70 godina od objavljivanja "Malog princa", Antoana de Sent Egziperija.

Ovogodišnji sajam je održan pod sloganom "Knjige u ruke", posetili su neki od značajnih pisaca iz sveta: Aleksandar Mekol Smit, Erlend Lu, Zahar Prilepin.

U ime Irana ovogodišnjeg počasnog gosta Sajma, ambasador Madžid Fahim Pur predao je ambasadoru Nemačke u Beogradu Akselu Ditmanu "Otvorenu knjigu", simbol gosta, pošto će počasni gosti narednog, 62. Međunarodnog sajma knjiga, biti zemlje nemačkog govornog područja: Nemačka, Lihtenštajn, Austrija i Švajcarska.

Užičko izdavaštvo predstavilo se sa 43 izdavača i 130 naslova knjiga i periodike.

Predstavljaju se sledeća izdanja:

  1. EPOPEJA U KAMENU/ Slavica Stefanović, izdavač Narodni muzej Užice
  2. UŽIČKI ZBORNIK 40 / izdavač Narodni muzej Užice
  3. PRILOZI ZA ISTORIJU NARODNE BIBLITEKE UŽICE 2006-2016 / Povodom 160 godina od osnivanja, izdavač Narodna biblioteka Užice
  4. UŽIČKI OKRUG 1947-1963. godine / Aleksandar V. Savić, izdavač Istorijski arhiv Užice
  5. GODINE NAŠEG MILOSRĐA / Snežana Đenić, izdavač Crveni krst Užice
  6. GRIVSKA-VEK ŠKOLE 1916-2016 / mr Slobodan Radović, izdavač OŠ Ratko Jovanović Kruščica - Izdvojeno odeljenje Grivska i preduzeće Katmar d.o.o. Sevojno

 

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži