A A A

O dugogodišnjim planovima i obećanjima političara da će u Užicu biti osnovan integrisani univerzitet, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić, saopštio je da Užice ima mogućnosti za razvoj visokog obrazovanja, ali da je kvalitet studijskih prgrama važniji od same forme univerziteta ili fakulteta. 

 - Priča o univerzitetu u Užici je ista kao priča o univerzitetu u bilo kom drugom mestu. To je krov onoga što treba razvijati, a to su dobri studijski programi. Neka to budu dva, ali odlična studijska programa zbog kojih bi studenti dolazili u Užice –  rekao je Verbić, prilikom posete Domu za decu i omladinu „Petar Radovanović“, u čiju delimičnu rekosntrukciju i proširenje to ministarstvo je uložilo 10 miliona dinara.

Istakavši da je „Užice dobro mesto za razvoj visokog obrazovanja i da ima mogućnosti da razvije međunarodne akreditivane programe, pa i na stranom jeziku“, Verbić je naveo da „ne voli da osniva univerzitete i da naknadno razmišlja o njihovom sadržaju“. On je dodao da u Srbiji postoji 16 univerziteta „od kojih se neki ne bi mogli pohvaliti kvalitetom“, te da  „ne bi mogao da se hvali time da je osnovao još jedan univerzitet, već da je potrebno da se hvalimo njihovim kvalitetom“.

- Važno je da imamo prepoznatljive studijske programe, a da li će se nešto nazvati univertizetom ili neće, to je samo stvar odluke Vlade Srbije - rekao je Verbić.

Gradinačelnik Užica Tihomir Petković je objasnio da grad ne odustaje od te ideje, te da bi jedan od studijskih progama mogao da bude iz oblasti dramskih umetnosti. Za to, kako je istakao, Užice ima podršku reditelja Emira Kusturuce, a potom dodao da je o tome bilo reči na nedavnom sastanku užičkih poslanika i ministra Verbića, ali da se iščekuje usvajanje novog zakona o obrazovanju. 

- Verujemo, a to nam je potvrdio ministar Verbić, da ova vlada planira Užice kao centar visokog obrazovanja i da razume naše argumente jer je Užice, između ostalog, na granici sa Republikom Srpskom i Crnom Gorom. Da vlada drugačije misli, ne bi ulagala 89 miliona dinara u izgradnju studentkog doma u Krčagovu za čiji završetak je potrebno još oko 160 mioliona dinara – rekao je Petković. 

Nenad Kovačević Izvor:Danas

  


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži