A A A

Predstavnici Ministarstva pravde i Komore izvršitelja  predstavili su u Užicu novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju. Bilo je reči o ploložaju javnih izvršitelja,  troškovima, komunalnim i srodnim potraživanjima.

 Uvodne napomene dale su Nela Kuburović, pomoćnik ministra pravde i Danica Čolović, poverenica organizacione jedinice Komore izvršitelja iz Kragujevca.  Na skupu  održanom u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju  govorili su Vera Petaković, sudija Osnovnog suda u Užicu, Zvezdana Rajović, javni izvršitelj i Ivana Dimitrijević, pravnik  JKP "Zlatibor" iz Čajetine.

Zakon o izvršenju i obezbeđenju prvi put je uveden 2011. godine  pod pokroviteljstvom Ministarstva pravde.  Od 2012. godine do danas rešeno je više od trista hiljada predmeta. Do sada je imenovano 239 javnih izvršitelja za teritoriju Republike Srbije, od predviđenih 308 mesta, svaki javni izvršitelj je imenovan za teritoriju jednog višeg i jednog privrednog suda,. Trenutno je u Srbiji registrovano 239 izvršitelja. Unapređenje novog sistema izvršenja podržava Evropska unija kroz projekat „Vladavina prava i izvršenje potraživanja“ u iznosu od 1.8 miliona evra, koji sprovodi nemačka organizacija za međunarodnu pomoć GIZ od septembra 2013. godine.

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži