A A A

Počinju jubilarne 10. „Vidovdanske svečanosti“ na Zlatiboru

Jubilarne, desete po redu „Vidovdanske kulturne svečanosti“ počeće u subotu, 23. juna 2018. u 18 časova, dodelom priznanja Vitez Srbije. Priznanja će biti uručena na svečanoj akademiji u „Vip casa club“-u na Zlatiboru. To je i najava za Zlatiborsko kulturno leto koje će obeležiti brojne predstave, koncerti i manifestacije.
Vidovdanske kulturne svečanosti održavaju se pod pokroviteljstvom opštine Čajetina, i uz podršku Turističke organizacije Zlatibor.
Žiri Vidovdanskih kulturnih svečanosti jednoglasno je odlučio da Plaketu Vitez srpske književnosti dodeli prof. dr LJiljani Pešikan LJuštanović. Plaketa Vitez srpske glume pripala je Svetlani Bojković, dok su za Viteze srpske muzike proglašeni prof. dr Gordana Karan i dramska umetnica Dragana V. Jovanović. Vitez srpskog slikarstva je Marina Nakićenović, a Vitez srpskog sporta Dejan Stanković. Vitez srpske medicine je akademik prof. dr Zoran Krivokapić, dok je Vitez srpske privrede Mišo Radovanović, vlasnik preduzeća „Bohor“ iz Užica. Titulu Viteza dobročinstva poneće Arno Gujon.
Ovogodišnji laureati, kao i u predhodnih devet godina, svoja priznanja dobiće kao najistaknutiji pripadnici svojih profesija, koji zahvaljujući svojim dostignućima, godinama unazad, daju viteške doprinose oblastima kojima se bave.

U subotu 23. juna 2018. od 19:00 časova, „Vip casa club“ Zlatibor, u okviru manifestacije „Fiesta“ u prijatnom ambijentu terase „Casa de Vinos“, svečano će predstaviti učesnike vinskog kalendara i „kameleon kuhinje“ za period jul 2018. - jul 2019. godine. Sam kalendar biće podržan od strane Turističke organizacije Zlatibor kao dodatni sadržaj Zlatibora u pogledu enologije i gastronomije.
Koncept vinskog kalendara podrazumeva da svakog meseca bude predstavljena po jedna vinarija iz različitih vinarskih područja na malo drugačiji način nego što se to radi na drugim mestima. Izabrana vinarija bi bila domaćin tokom jednog meseca, dok je „kameleon kuhinja“ priča koja prati vinski duh i intenzivno traje cele godine, kada je u pitanju hrana i slaganje vina i hrane. Ideja je da „Casa de Vinos“ svakog meseca menja atmosferu, u smislu raznovrsnosti predstavljanja internacionalnih kuhinja i različitih vinarskih regiona.
U toku prve godine održavanja ove manifestacije plan je da zemlje učesnice budu: Kina, Španija, SAD, Francuska, Turska, Mađarska, Aljaska, Meksiko, Italija, Japan, Austrija-Nemačka i zemlje Bliskog istoka.
Imajući sve navedeno u vidu, koristimo priliku da pozovemo sve ljubitelje dobrih ukusa, najboljih vina i hrane da se pridruže „Fiesti“, a za dobru muzičku pozadinu pobrinuće se bend „Arhivska zabava“ iz Užica.


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži