A A A

Izložba „Ala smo se naodmarali“

„Ala smo se naodmarali“ naziv je izložbe Muzeja Vojvodine iz Novog Sada  koja se otvara 13. decembra 2017. godine u 19 časova u sali biblioteke LJubiša R. Đenić. Autorke Milkica Popović i dr Agneš Ozer pripremile su dokumentarnu postavku vezanu za period od početka razvoja vojvođanskog turizma u drugoj polovine 19.  veka do osamdesetih godina 20. veka.  Izložba pruža pravu sliku o načinu i organizaciji putovanja kao i o omiljenim destinacijama za odmor.

Mnoštvo fotografija, razglednica, mapa, suvenira i drugih artefakta svedoče o ovom segmentu svakodnevnog života naših predaka. Izložba prati pojavu i razvoj svesti čoveka da putuje i upoznaje nove krajeve. Tako se u drugoj polovini 19. veka najčešće išlo na izlete u prirodu, na obale reka i jezera koje su bile veoma popularna kupališta. Prestižno je bilo jednom godišnje promeniti klimu, otići u neku svetsku ili obližnju banju ili na planinski svež vazduh.

 

Nakon Drugog svetskog rata putovanje iz ličnog zadovoljstva i radi odmara postala su potreba najšireg kruga radnih ljudi, ali   i drugih slojeva društva. Komunikacija i protok vesti uslovljeni istorijskim prilikama prouzrokovali su postepenu promenu statičnog ponašanja ljudi i mobilniji stil života. 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži