A A A

Почели радови на прикључивању најдуже жичаре на свету на дистрибутивни систем електричне енергије - Каблвод за гондолу спреман до краја године

Радови на прикључивању Голд гондоле Златибор на дистрибутивни систем електричне енергије почели су на трафостаници на Златибору, након што је општина Чајетина издала неопходне дозволе. Десетокиловолтни електроенергетски кабл биће положен у дужини од 11.850 метара, од трафостанице на Златибору до међустанице на којој ће бити смештен главни напојни центар за златиборску панорамску гондолу. Нови кабловод финансира општина Чајетина, а радове изводе Хидромонтажа из Београда и фирма Елкомс, по свим стандардима Електропривреде Србије.


Председник општине Чајетина Милан Стаматовић, који је обишао радове, изразио је задовољство због изградње новог кабловода који, како је рекао, "неће користити само гондола већ је важан и за појачавање снаге за ски центар Торник". Стаматовић је још једном подсетио на спорост државних институција у издавању дозвола за преостале фазе изградње најдуже панорамске гондоле на свету.

- Наша министарства опструишу овај пројекат. Пета фаза у изградњи гондоле је завршена, извођачи радова раде пуном паром и могу веома брзо да заврше комплетан пројекат, али на жалост, неразумни људи исцепкали су трасу жичаре у пет фаза, од којих свака засебно захтева дозволе. Пројекат од националног интереса  намерно коче и заустављају  правећи штету локалној самоуправи. Али ми им и данас са овог места поручујемо:  као што нас неће ни лоши временски услови зауставити, тако нас неће зауставити ни опструкција надлежног министарства - рекао је Стаматовић.
- Очекујем да ће радови на изградњи каболовода бити завршени у овој години, уколико временски услови дозволе - изјавила је Бојана Божанић, директорка ЈП Голд гондола Златибор.  Она је изразила очекивање да ће Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре ускоро издати неопходне дозволе за изградњу почетне станице гондоле у центру Златибора као и да ће бити решени спорни имовинско правни односи на том делу трасе, чиме ће се створити услови за наставак радова.


Одговорни извођач радова испред фирме Хирдомонтажа Београд, Горан Векић изјавио је да је сва неопходна механизација допремљена на градилиште, те да да ће кабловод бити завршен у предвиђеном року од 180 дана или краће уколико временски услови буду погодовали.

 

Радови на изградњи Голд гондоле Златибор започели су 21. септембра 2017. године на врху Торника. Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре издало је у јулу ове године грађевинску дозволу Општини Чајетина само за пету, завршну фазу изградње жичаре, на врху Торника. Општина Чајетина очекује неопходне дозволе и за преостале четири фазе.

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži