A A A

Opština Čajetina i JKP ''Vodovod Zlatibor'' na međunarodnoj konferenciji u LJubljani predstavili su se prezentacijom „Projektovanje i konstruisanje prečistača otpadnih voda na Zlatiboru“

Delegacija opštine Čajetina i čajetinskog JKP „Vodovod Zlatibor“, koju  je predvodio predsednik SO Čajetina Miloje Rajović, učestvovala je na trećoj Međunarodnoj konferenciji Društva vodna agencija koja je od 26. do 28. oktobra održana u LJubljani.

 Konferencija sa temom „Uticaj međunarodne komunikacije na vodu i vodne resurse“ okupila je brojne gradove i opštine iz regiona koji su se predstavili  svojim projektima u predmetnoj oblasti. Čajetina je privukla pažnju svojim projektom izgradnje Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, čija će izgradnja uskoro početi, a za koje je Centar za međunarodnu saradnju Slovenije donirao deo sredstava.

Ciljevi konferencije i jedan od prioriteta projekta „Vodni agent“ bili su partnerstva i građenje mreže u cilju ostvarivanja međunarodne saradnje i stvaranje što kvalitetnijeg delovanja na zaštitu vode i vodnih resursa. Istaknuto je da voda i vodeni tokovi ne poznaju granice i zapravo nas povezuju, te su učesnici pozvani da, u skladu s tim, svi zajedno pokažu odgovornost za sigurnost, zaštitu i očuvanje vode, pre svega od sopstvenih uticaja.

 

Prisutni su bili u prilici da se bliže upoznaju sa projektom  „Vodni agent“, kao i sa modelima  saradnje na sličnim projektima, stručnim resornim projektima, a predstavljene su i aktivnosti koordinatora u školama.

Opština Čajetina kao investitor projekta izgradnje Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i JKP „Vodovod Zlatibor“ kao nosilac projekta predstavili su se prezentacijom „Projektovanje i konstruisanje prečistača otpadnih voda na Zlatiboru“ u kojoj je bilo reči o vrsti postrojenja koja će se graditi shodno potrebama i konfiguraciji terena.

 

Govoreći na toj prezentaciji, predsednik Skupštine opštine Čajetina Miloje Rajović je rekao da Zlatibor, na kome živi 3.500 ljudi, posećuje veliki broj turista, ima milion noćenja godišnje, tako da na ovoj turističkoj planini povremeno bude i 25.000 ljudi.

–  Onda se nametnula  tema prečistača za otpadne vode za Zlatibor i mi smo uspeli u poslednjih nekoliko godina da svu tu vodu saberemo na jedno mesto. Zatim je došla tema da tu vodu prečistimo i mi smo uspeli zajedno sa slovenačkom vladom, tačnije sa Centrom za međunarodnu saradnju i razvoj Republike Slovenije, da obezbedimo donacijska sredstva od 1,5 miliona evra, a opština Čajetina je dala tri miliona evra. Tako da u narednih desetak dana, nadam se, počinjemo  da gradimo sistem za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru. Nadamo se da će naša opština Čajetina i Zlatibor po tome postati primer za ugled u Srbiji. A kad za godinu dana završimo postrojenje, pozvaćemo vas da dođete, vidite kako smo uradili i da vam prenesemo naša iskustva, da nam budete dragi gosti – poručio je okupljenima Rajović i predložio im da pogledaju pripremljeni film o tom poduhvatu.

Nakon prezentacije postrojenja iz opštine Čajetina, direktorku JKP ''Vodovod Zlatibor'' Radu Jovanoviću uručena su dva edukativna paketa ''Vodni agent'', namenjena za OŠ ''Dimitrije Tucović''i za dečji vrtić na Zlatiboru. Pakete je uručio Miha Kordiš  iz ljubljanskog ''Hidroinženiringa''.

 

Učesnici konferencije su u okviru tematskih izleta  obišli  fabriku kristala Rogaška, gde su imali priliku da vide proizvodnju premijum kristalnog stakla, koja proizilazi iz tradicije staklarstva duge 350 godina. Posebnu pažnju privukao je obilazak vodnog puta u Kostrivnici, mesta gde izvire veliki broj mineralnih voda ovog kraja, među kojima i najpoznatiji "Donat Mg" . Zanimljiv je bio obilazak paba mineralnih voda gde su degustirali lekovite vode koje su u pogledu količine magnezijuma na vrhu liste prirodnih i mineralnih voda u Evropi.


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži