A A A

UE ZONA

Užice zanimljivo kineskim privrednicima

Susret užičkih i kineskih privrednika koji je održan je u okviru proslave Dana grada, bila je prilika za bolje upoznanje i definisanje mogućnosti buduće saradnje na zajedničkim projektima. U organizacije Linde Vong, koja je bila vođa ove delegacije, a inače i donator za izgradnju vrtića na Pori, u Užice je doputovalo dvadesettroje uglednih i uspešnih kineskih privrednika u oblasti poljoprivrede, obrazovanja, zdravstvene nege, nekretnina i iz oblasti obnovljivih izvora energije. Koliki je ekonomski potencijal i moć kineskih privrednika najbolje je pojasnio užički gradonačelnik Tihomir Petković,  rekavši da je ukupni godišnji prihod ovih privednika na godišnjem nivou oko šest milijardi dolara što je skoro šestina BDP-a cele Srbije.

Na sastanku su predstavnici Užica predstavili projekte koje grad Užice želi da realizuje u narednom periodu zarad bržeg privrednog rasta i razvoja, ali nema dovoljno ekonomske snage da to sam učini.

Linda Vong je ovom prilikom izjavila da se kineska delegacija tokom ove dvodnevne posete uverila da je Užice prelep grad, koji ima bogatu istoriju, ali da mu nešto nedostaje u turističkom smislu, poput luksuznih hotela ili određenih turističkih proizvoda, tako da smatra da je to oblast koja se može dalje razvijati, kao i zdravstvena nega i industrija u toj oblasti:

"Sfera koja nas interesuje je obrazovanje i tu bismo ulagali što bi bio nastavak ove naše sadašnje donacije u postojeći vrtić" - rekla je između ostalog Linda Vong i dodala: "Ponećemo u Peking predlog projekta u vezi sa aerodromom na Ponikvama. Stručnjaci u ovoj oblasti će analizirati logistiku i sve što je interesantno. Ako bude dovoljno profitabilno, vratićemo se sa njima i nastaviti razgovore o tome.“

Linda Vong je zadovoljna pažnjom i prijemom Užičana i izrazila je nadu da će ovo srpsko kinesko prijateljstvo trajati zauvek.

"Drago nam je da smo ovako dočekani u Užicu, da su ljudi veoma druželjubivi, a prijateljstvo, dobrotu i naklonost osećamo čak i na ulici. Drago nam je da smo u ovakvom okruženju."- rekla je Linda Vong zahvalivši se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i generalnom sekretaru predsednika Nikoli Selakoviću koji je došao u Užice da je pozdravi.

Gradonačelnik Tihomir Petković je rekao da je na sastanku kinskoj delegaciji predstavljen značajan i veliki projekat oživljavanja civilnog saobraćaja na aerodromu na Ponikvama.

"Ponudićemo jednu od opcija, privatno-javnu saradnju, ali smo spremni da ponudimo i prodaju aerodroma pod uslovom da dobijemo čvrste garancije da će biti značajnih ulaganja u sam aerodrom i ceo kompleks oko aerodroma." - rekao je Petković. Osim aerodroma, prezentovana je i ideja razvoja turizma, posebno, zdravstvenog turizma, razvoja školstva, odnosno, međunarodnih internacionalnih univerziteta.

Ovaj tekst deo je projekta „UE ZONA“ koji sufinansira grad Užice. Napomena: „Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži