A A A

Na Zlatiboru počela izgradnja najduže panoramske gondole na svetu

PRVA VOŽNJA GONDOLOM U JUNU 2018. GODINE


Zlatibor, 21. septembar 2017. - Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, nalivanjem prvog betona na najvišem zlatiborskom vrhu Tornik, simbolično je otpočeo izgradnju najduže panoramske gondole na svetu Gold gondole Zlatibor. Početak radova na izgradnji devet kilometara duge vazdušne trase koja će spojiti centar Zlatibora sa vrhom Tornika, okupio je veliki broj građana Zlatiborskog okruga, Čajetine i turista iz cele Srbije na svečanosti u podnožju Tornika.

- Posle dve velike narodne mobe, februarske i prvomajske, kada ste se masovno odazvali pozivu da zajedno započnemo radove, danas, na dan rođenja Presvete Bogorodice, dočekali smo da postavimo kamen temeljac na vrhu Tornika. Projekat zlatiborske gondole je po mnogo čemu jedinstven: naša zlatiborska zlatna gondola, osim što će biti najduža na svetu, biće jedinstvena i po tome što je jedina građena od kraja ka početku, budući da je Vlada izdala građevinsku dozvolu samo za petu, poslednju fazu gradnje, a ne i za prve četiri. Ali opstrukcija vlasti nas neće zaustaviti u ovom poslu koji vodi u budućnost i opštinu Čajetina i celu Srbiju. Istrajaćemo u nameri da Zlatibor stane u red svetskih turističkih centara i ostvari svoj dugoročni cilj – milion turista na Zlatiboru i deset miliona noćenja godišnje – rekao je Milan Stamatović obraćajući se prisutnim građanima.
          Stamatović je kritikovao gest JP „Skijališta Srbije“, sa kojima je bilo dogovoreno da skijaška žičara iz podnožja Tornika sve zainteresovane građane besplatno preveze na vrh Tornika kako bi prisustvovali zvaničnom početku radova.

- Uprkos prethodnom čvrstom dogovoru obavestili su nas da iz tehničkih razloga žičara neće moći da preveze građane da se na vrhu Tornika provesele jer je konačno počelo da niče ono što smo godinama pokušavali da zasejemo – naveo je Stamatović i podsetio da su upravo „ljudi iz opštine Čajetina pre deset godina postavljali kamen temeljac ovdašnje žičare u vreme vlade Vojislava Koštunice koja je i osnovala JP Skijališta Srbije“.

Direktorka JP Gold gondola Zlatibor Bojana Božanić najavila je da bi, ukoliko država bude na vreme izdala neophodne dozvole, radovi na gondoli mogli da budu završeni sredinom 2018.godine. Božanić je precizirala da bi panoramska žičara sa svojih 55 kabina sa polazne stanice u centru Zlatibora, preko međustanice na Ribničkom jezeru, do krajnje stanice na vrhu Tornika, mogla da poveze prve turiste put najvišeg zlatiborskog vrha već u junu iduće godine.

Prisutnim građanima, koji su uprkos kišovitom vremenu uživali uz trubače i đakonije koje su pripremili zlatiborski domaćini, obratio se i pesnik Ljubivoje Ršumović koji je rodom sa Zlatibora. On je poručio da se ostvaruje njegov dečački san da se đaci voze iz Donjeg do Gornjeg Ljubiša na putu od kuće do škole „vozom na nikakav pogon“.

- Milan Stamatović na neki način ostvaruje moj san – izgradnju gondole, jedinstvenog fenomena u Evropi sa značajnom svešću šta će to značiti za turizam Zlatibora – rekao je Ljubivoje Ršumović.


O gondoli

Deo radova na izgradnji Gold gondola Zlatibor započet je u februaru i maju ove godine na dve narodne mobe kojima se odazvalo više hiljada građana Zlatiborskog okruga i turista. Opština Čajetina inicirala je mobe pod sloganom “Narod gradi gondolu” u znak protesta protiv sporosti državnih organa u izdavanju neophodnih dozvola za gradnju.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je u julu ove godine građevinsku dozvolu Opštini Čajetina za prvu fazu izgradnje žičare, na završnoj stanici na vrhu Tornika, čime su se stekli uslovi za zvaničan početak radova.

Gold gondola Zlatibor je investicija od nacionalnog značaja, vredna 13 miliona evra. Ceo projekat finansira se isključivo iz budžeta Opštine Čajetina.

Projekat Gold gondola Zlatibor od izuzetnog je značaja za raznovrsnost turističke ponude Zlatibora i Srbije. Na investicionom planu izgradnja panoramske žičare najznačajniji je turistički projekat opštine Čajetina u poslednjih 100 godina, koji će doprineti ostvarenju dugoročnih ciljeva opštine. Plan opštine Čajetina je da u narednih deset godina Zlatibor i okolina ostvare deset miliona noćenja i milion posetilaca godišnje. Turistički projekat veka u ovom delu naše zemlje unaprediće ukupnu privrednu aktivnost Zlatiborskog okruga i Zapadne Srbije.


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži