A A A

Nijedna opština ni grad, a pogotovu oni gde bi temperatura mogla da pređe 40 stepeni, neće poslati predlog Vladi Srbije za uvođenje vanredne situacije, saznjamo u lokalnim samoupravama, odakle po zakonu i treba da potekne takav predlog.

Međutim, sve opštine ipak će biti u stanju pripravnosti – na prometnim mestima postaviće cisterne sa pijaćom vodom, a na loklanim televizijama svakodnevno savetovati građane kako da se ponašaju tokom vrućina.

Šta kaže zakon

Zakon o vanrednim situacijama nije definisao temperaturu, kao što je to slučaj i sa najvećim brojem evropskih zakona, kada se proglašava vanredna situacija.

Međutim, osnov za postupanje je kada dođe do poremećaja u velikom broju lokalnih samouprava da to iziskuje preduzimanje odgovarajućih mera.

Inicijativu za proglašenje vanredne situacije podnose gradovi i opštine koji su ugroženi visokim temperaturama. Odluku da se situacija u zemlji proglasi vanrednom donosi Republički štab i potom je prosleđuje Vladi, pa čim ministri daju zeleno svetlo počinje primena, a to je, po pravilu, odmah.

Skraćenje radnog vremena

Kada bi došlo do proglašenja vanredne situacije, ono što su preporuke Ministarstva za rad i socijalnu politiku, a koje se uglavnom odnose na rad na otvorenom i koje se uglavnom ne poštuju, bile bi naredbodavne.

Tada se preduzimaju mere poput skraćenja radnog vremena i dopremanja pijaće vode ugroženom stanovništvu.

 Izvor Blic


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži