A A A

 

 Prvačića neće biti i u Višegradu ako se nastavi trend smanjenja broja stanovnika. Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma u Višegradu je živelo oko 20 hiljada ljudi. Najveći odliv žitelja zabeležen je od 1999. do 2004. godine, kada su stanovnici napuštali ovo mesto u potrazi za poslom i boljim životom. Zbog toga je danas broj stanovnika Višegrada prepolovljen.

Iz godine u godinu sve je manje i osnovaca.

- Do sada je upisano 45 učenika u centralnu školu. Jedan učenik u područno odeljenje u Međeđi i 10 učenika u područnom odeljenju Kopači.To ja za 20 učenika manje u odnosu na prošlu godinu, što predstavlja gubitak jednog kompletnog odeljenja a područnim odeljenjima Prelovo, Dobrun i Podkozara nije upisan nijedan učenik ove školske godine, kaže Momir Radojčić, direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“ Višegrad

Mortalitet je u Višegradu iznad stope nataliteta – upozoravaju iz Centra za socijalni rad. Sve je manje i novorođene dece.

- Uzećemo za primer 2012. godinu gde je prijavljno 73 dece, a u 2016. godini 64, a za prva četiri meseca ove godine prijavljeno je 16 dece, pojašnjava Dejan Savić, v.d. direktora Centra za socijalni rad Višegrad.

Ovog problema svesni su u lokalnoj upravi. Prvi koraci su učinjeni, a jedna od mera su sredstva koja se izdvajaju za podsticaj nataliteta.

- Planiramo da gradimo stanove za mlade bračne parove ne bi li ih time podstakli da ostaju u opštini, da ovde stvaraju porodice. Zapošljavanje je jedan od najvećih problema, ali radimo i na tome, ističe načelnik opštine Višegrad, Mladen Đurević.
Ukoliko se hitno ne zaustavi odlazak mladih i ako bude nastavljen pad nataliteta, ova opština za 15-ak godina mogla bi imati više starih stanovnika od radno sposobnih

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži