A A A

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, sprovodiće tokom nedelje akciju pojačane kontrole brzine kretanja vozila, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

P0licija će u sredu sprovesti akciju Speed marathon tokom koje će se brzin ameriti 24 časa neprekidno ručnim radarima, zatim radarima u sistemima video nadzora i uređajima za merenje brzine u vozilim abez obeležja policije, odnosno presretačima.

Saobraćajna policija pri zaustavljanju vozila koja prekorače dozvoljenu brzinu kretanja kontrolisaće i korišćenje pojaseva za vezivanje vozača i putnika. Svaki kontrolisani vozač biti alkotestiran

Akcija će biti sprovedena u svim državama koje sarađuju u okviru međunarodne organizacije TISPOL-a, mreže saobraćajnih policija, odnosno u 28 zemalja članica Evropske unije, Švajcarskoj, Norveškoj i Srbiji.

Prema istraživanjima Evropskog saveta za bezbednost saobraćaja, povećanje brzine kretanja za samo pet odsto uzrok je povećanja broja saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom za više od 20 odsto. Korišćenje sigurnosnih pojaseva smanjuje rizik od smrtnog stradanja u saobraćajnim nezgodama za oko 50 odsto, navodi se u istraživanju.

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži