A A A

Nakon obeležja za 2015. i 2016. godinu koje je Nušićijadi dodeljeno u okviru istoimenog programa Evropske komisije, a koji je inicirala Evropska asocijacija festivala (EFA) u cilju stvaranja evropske platforme festivala, ivanjički festival potvrdio je svoj kvalitet i na drugom konkursu i zaslužio prestižno obeležje za 2017. i 2018. godinu, navodi se u saopštenju.

Međunarodna komisija kojom predsedava ser Džonatan Mils je, stavljajući zaključak na ocenu Nušićijade u brojnim oblastima, festival opisala ovim rečima:

„Dok promoviše rad renomiranih umetnika u Srbiji, ovaj festival uspešno uključuje lokalnu zajednicu jednog malog grada, istovremeno ostvaruje saradnju sa partnerskim organizacijama u širem regionu, i tako uvodi međunarodni kontekst".

- EFFE nam je omogućio evropski renome, bolji uvid u trendove, kvalitetne sadržaje i uspešne modele. S druge strane, omogućio je da Nušićijada bude vidljivija ne samo za široku publiku, već i za umetnike, čije prijave primamo iz brojnih evropskih zemalja", rekla je Zorana Parezanović, predsednica UG KudeS koje zajedno sa Opštinom Ivanjicom, Turističkom organizacijom i Domom kulture Ivanjica organizuje Nušićijadu.

Prvo okupljanje izvanrednih festivala, dobitnika EFFE priznanja, planirano je za 5. maj 2017. godine u Nemačkoj, kada će biti objavljene platforme koje će podržavati festivalsku mrežu, ali i saopšteni detalji o daljim planovima inicijative i programa "Evropa za festivale, festivali za Evropu".

Iyvor Danas

Dodaj komentar