A A A

Benzin BMB 98, koji je prošlog petka koštao 151 dinar po litru, juče se u proseku prodavao za skoro 154, a u narednih deset dana poskupeće na više od 156 dinara. Cena evrodizela će u istom periodu sa 150 skočiti na 155 dinara. Pumpadžije kažu da poskupljenje goriva diktira cena barela nafte na svetskom tržištu, koja je skočila zbog novih ratnih dejstava u Siriji, piše Informer.

Vlasnik "Knez petrola" Srđan Knežević rekao je da je shodno poskupljenju barela nafte na svetskom tržištu moralo da poskupi i gorivo u Srbiji.

- Poskupljenje je počelo još u petak i do današnjeg dana sve vrste goriva su poskupele za dva do tri dinara. Međutim, ako pogledamo nagli porast cena barela nafte na svetskom tržištu za više od šest odsto, jasno je da trenutna cena u Srbiji nije dovoljna i da će morati još da poraste. Prema nekim našim računicama gorivo u Srbiji će poskupeti još dva do tri dinara u narednih deset dana i tu će se zaustaviti rast cena.

Naravno, pod uslovom da se u svetu ne dogodi nešto novo, što će uticati na cenu nafte i što mi ne možemo da predvidimo - rekao je Knežević i dodao da će cena goriva sigurno

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da je zbog neizvesne političke situacije u svetu gotovo nemoguće predvideti koliko nas poskupljenje očekuje do kraja godine.

- Kada gorivo za samo dve nedelje poskupi pet dinara po litru, što predstavlja više od tri odsto osnovne cene, onda je to iznenadno i veliko poskupljenje. Smatram da je nemoguće predvideti cenu do kraja godine, jer se ne može predvideti politička situacija u svetu koja na to utiče. Jedino je sigurno da će ovaj nagli porast sigurno ugroziti projektovanu cenu od 160 dinara na kraju godine - jasan je Madžar.

 izvor Alo


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži