A A A

U Užicu je, posle deset godina pauze, ponovo otvorena regionalna kancelarija UGS Nezavisnost za Zlatiborski okrug, čiji su ciljevi decentralizacija sindikata, efikasnija komunikacija sa članstvom i kordinisanje sindikalnih akcija.

U našem okrugu, kako je rečeno, UGS Nezavisnost ima oko 7.000 članova.    

Istakavši da je povratak tog sinikata u Užicu poput „povratka otpisanih“, predsednik UGS Nezavisnost prof. dr Zoran Stojiljković je upozorio na izuzetni težak položaj radnika, njihove nerazumno niske plate i orgomni stepen nejednakosti u društvu.

- Evropski odnos najsiromašnijih i najbogatijih je jedan prema pet, a u Srbiji je taj odnos  jedan prema devet. Ljudi u Srbiji se bave strategijom preživljavanja i izgubili su poverenje u sve, pa i u sindikate, a naš cilj je da to povrenje povratimo - poručio je Stojiljković

Navodeći da je nakon državne politike racionalizacije, štednje i punjenja budžeta kroz smanjenje plata i penzija, on je istakao da je krajnje vreme da se takva politika promeni, „kroz brži i održivi razvoj zemlje, povećanje zarada i smanjenje socijalnih nejednakosti“.

- To podrazumeva da sindikati postanu jaki i kordinisani i da iskazuju solidarnost, što je jedna od osnovih vrednosti sindikalnog pokreta - kazao je Stojiljković“. 

 

Osim njega, otvaranju kancelarije su prisustvivali i Čedomirka Andrić, izvrša sekretarka tog sindikata, Milorad Panović, predsednik Granskog sindikata institucija energije i rudarstva, Krsta Radović, predsednik Nazavisnog sindikata radnika Valjaonice bakra Sevojno, i Veljko Ljubičić, predsednik Nezavisnosti u istoj fabrici.

Oni su razgovarali sa Milijom Božovićem, generalnim direktorom Valjaonice bakra Sevojno, a tokom susreta sa užičkim gradonačelnikom Tihomirom Petkovićem dogovorili se da se obnovi rad Lokalnog socijalno-ekonomskog saveta, koji ne fukncioniše godinama, iako je bio osnovan među prvima u Srbiji.

Kancelarija se nalazi u Ulici Kneza Lazara broj 7, u prizemlju nekadašnje zgrade GP Zlatbor.

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži