A A A

Vlada je napravila novi terminal na aerodromu Ponikve kod Užica, ali nedostaje mnogo novca da se projekat završi, kao i biznis model na osnovu koga bi ova vazdušna luka bila održiva, naveo je premijer Srbije, Aleksandar Vučić, gostujući na televiziji Pink.

 Neki Aleksandar Vučić rešio da obnovi (aerodrom) i napravio je novu zgradu zajedno sa ostalim ljudima Vlade Srbije (…) Nedostaje nam još mnogo novca da uložimo. I nije to problem – uložićemo to. Problem je što ne možemo da pronađemo biznis model po kome taj aerodrom može da ne gubi velike pare jer moramo da uložimo u još 25 Km prilaznih puteva, izjavio je Vučuć.

Ovakva reakcija premijera dolazi nakon izjave predsednika opštine Čajetina, Milana Stamatovića, koju je premijer i sam parafrazirao.

Stamatović je naveo da se ne može režimskim tajkunima davati i poklanjati ono što je narodna imovina, dedovina i očevina.

On je agenciji Beta rekao da najava prodaje ili davanja u koncesiju aerodroma Ponikve pokazuje da je vlast iz politikantskih razloga sprečavala inicijativu pet opština Zapadne Srbije i lokalnih samouprava i privrednika iz BiH da sopstvenim sredstvima u funkciju stave taj aerodrom:

– Obistinjuju se naše sumnje da, pre svega, zbog pokušaja vlasti da se udovolji potencijalnom kupcu beogradskog Aerodroma Nikola Tesla, sprečava razvoj i uništava budućnost ostalih aerodroma u Srbiji, počev od aerodroma „Konstantin Veliki“ u Nišu, preko aerodroma Morava u Lađevcima, zaključno sa aerodromom Ponikve

Prema njegovim rečima, namera predstavnika pet opština Zapadne Srbije i lokalnih samouprava i privrednika istočnog dela Bosne i Hercegovine je bila da od aerodroma Ponikve načine vazdušni most izmedju Srbije, s jedne, i Rusije i Evrope, s druge strane.

Ponikve u službi politike

Podsetimo, predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, najavio je da će se kandidovati za predsednika Srbije još prošle godine. Zbog toga je deo Vladinih i lokalnih funkcionera, više nego očigledno, bojkotovao konferenciju Aerodrom Ponikve – strаteški cilj Zаpаdne Srbije koja je u oktobru 2016. održana na Zlatiboru.

Kao što smo već pisali, nije bilo ministarke Zorane Mihajlović, niti predstavnika Ministarstva saobraćaja. Izostao je i ministar trgovine, turizmа i telekomunikаcijа, Rasim Ljajić, koji je prema agendi trebalo da otvori ovaj događaj. Nije bilo ni predsednika Opštine Užice, Tihomira Petkovića, niti bilo kog drugog predstavnika ove lokalne samouprave u čijem se trenutno vlasništvu nalazi aerodrom Ponikve. Prisustvo je u poslednjem trenutku otkazao i reditelj Emir Kusturica za koga se u više navrata pisalo da je jedan od zainteresovanih da podrži celokupni projekat.

Podsetimo, državni vrh je tokom 2016. godine otvaranje Ponikava najavljivao u više navrata za jesen.

U maju Vučić je najavio otvoranje vazdušne luke za 1. septembar. Sredinom avgusta list Politika pozvao se na reči gradonačelnika Užica, Tihomira Petkovića,  i naveo da avio-saobraćaj sa užičkog aerodroma neće krenuti krajem avgusta, jer su troškovi završetka piste tri puta veći od prvih procena. Kada je bilo očigledno da će rok biti probijen, Mihajlović je najavila da se sa projektom kasni ali da će aerodrom biti pušten u rad do kraja 2016.

Izvor Tanjug


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži