A A A

Njujork je 1857. godine bio sedište prvih javnih demonstracija žena, zaposlenih u indistriji tekstila i odeće, nezadovoljnih zbog loših uslova rada, niskih plata, polne nejednakosti. Osnivanjem sindikata, žene su protestvovale i narednih godina.

Tražeći  kraće  radno  vreme, bolje plate i pravo glasa, 15.000 žena Njujorka je u maršu demonstriralo februara 1908.godine. Isti zahtevi su 1909. godine okupili u Čikagu na demonstracijama 30.000 američkih žena zaposlenih u tekstilnoj industriji.

Prvi Dan žena je obeležen 28. februara 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama nakon deklaracije koju je donela Socijalistička partija Amerike.

Više od stotinu žena iz 17 zemalja sveta je prisustvovalo Drugoj međunarodnoj konferencija žena socijalista avgusta 1910. godine u Kopenhagenu, kada je ustanovljen Dan žena i kada je odlučeno da se međunarodni dan žena organizuje svake  godine kao uspomena na  demonstracije koje su žene održale u Americi prethodne godine.

Ideju Nemice Luiz Cic da se ustanovi Dan žena, pokrenula je vođa nemačkih socijalista i ženskog radničkog pokreta, uticajna nemačka političarka, feministkinja i borac za ženska prava Klara Cetkin(1857—1933).

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži