A A A

Oronulu srednjovekovnu tvrđavu prepuštenu nemaru i zubu vremena Grad Užice želi da obnavi. Možda već od ove godine, verovatno uz pomoć počasnog sugrađanina.

 

U rekonstrukciji Starog grada nad levom obalom Đetinje užička vlast traži pomoć Emira Kusturice, a on je voljan da se angažuje da kameno utvrđenje iz 14. veka zasija u novom svetlu. Do kraja sedmice možda se i načini prvi veći korak u zajedničkom poduhvatu.

Godinama Užice pokušava da ojača onemoćale bedeme sa kojih se neretko obrušavaju kamene gromade, ali se pita Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.

- Tokom ove godine Zavod za zaštitu spomenika kulture trebalo bi da krene sa prvom fazom konzervatorskih radova, što je preduslov za svaku dalju razvojnu priču o užičkoj tvrđavi. Nadam da ćemo s Emirom Kusturicom krenuti u izradu idejnog rešenja, planske osnove i prateće projektne dokumentacije za obnovu Starog grada, ali i celog okruženja - kaže gradonačelnik Tihomir Petković.

Kusturica je čelnicima Užica, sa kojima se sastajao par puta na ovu temu, izneo svoju viziju kako oživeti utvrđenje: trebalo bi izgraditi i hotel, amfiteatar, slikarske ateljee, lokale, radionice, a na brdu pored, gde je predviđena crkva, podići "novi stari grad". Impresivna je činjenica, kazao je reditelj, što se ispod Starog grada, na suprotnoj obali Đetinje, nalazi druga hidrocentrala u svetu koja je počela da proizvodi po Teslinim principima polifaznih struja.

 

U izjavi za "Blic" Kusturica uverava: "Činim sve da bih pomogao u rekonstrukciji".

- Siguran sam da će akademik arhitekta Branislav Mitrović, pošto Zavod za zaštitu spomenika kulture uradi svoje, napraviti od tvrđave vizuelnu senzaciju i time privući poglede svih putnika namernika na ovo značajno zdanje. Sastaću se u petak s ministrom kulture Vladanom Vukosavljevićem i iskoristiću priliku da porazgovaramo o ovom poduhvatu - kaže za Kusturica.

Prvi pouzdani izvori o užičkoj tvrđavi potiču iz sredine 14. veka kada je bila u posedu vlastelinske porodice Vojinović, a od 1366. do 1373. pripadala je Nikoli Altomanoviću. Zbog sukoba sa knezom Lazarom, bosanskim kraljem Tvrtkom Kotromanićem i drugim vladarima srpskih zemalja, Altomanović je oslepljen na svojoj tvrđavi.

- Posle Drvengrada i Andrićgrada, Stari grad bi postao treća lokacija svetskog ugleda na samo 75 kilometara. Ako sve bude kako smo planirali i Monika Beluči će šetati starim citadelama. Povećali bismo atraktivnost celog turističkog prostora, a Užice bi dobilo znatne prihode od tranzitnog turizma, pošto glavni put prema Zlatiboru i Crnoj Gori i Bosni vodi upravo preko Užica, magistralom naspram Starog grada - kaže Boban Perišić, direktor Turističke organizacije Užica.

 

Izvor  Blic    autor V. Lojanica


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži