A A A

Odavno mnogi  znaju za Most ljubavi u Vrnjačkoj  Banji. To je jedan od 32 mosta koliko ih Banja ima,na Vrnjačkoj i Lipovačkoj reci, o čiju ogradu dugu samo desetak metara zaljubljeni kače katance kao zalog večne  ljubavi. Običaj  zaključavanja ljubavi u samom centru Banje, star  je, kažu, preko sto godina. I baš iz Srbije, iz Vrnjačke Banje, proširio se dalje po svetu, na mostove u Parizu, Moski, Kelnu, po Italiji, Holandiji, pa i Turskoj.

Po nekim podacima,običaj zaključavanja  ljubavi potekao je iz Kine još pre  nekoliko stoleća, ali Njujork Tajms prošle godine  u tekstu „Zveket ljubavi na mostovima u Parizu“ pominje Mosti  ljubavi u Vrnjačkoj  Banji koji ima najdužu tradiciju zaklinjanja na vernost  zaključavanjem katanca o ogradu mosta. I dok je ovaj običaj u  Parizu, na Mostu umetnosti  počeo tek 2008.godine, u Banji je „krenuo“ u vreme Velikog  rata.

 Nada i Relja

Svi u Vrnjačkoj Banji, posebno stariji meštani, znaju priču o nesrećnoj ljubavi učiteljice Nade i oficira Relje. Nekoliko godina  pred  početak  Prvog svetskog rata zavoleli su se dvoje mladih , učiteljica Nada i srspki oficir Relja. Razvila se velika i iskrena  ljubav  kojoj su se u Banji divili. Često su njih dvoje u predvečerja šetali  gradom, a obavezno su se sastajali na jednom od  mostova  na Vrnjačkoj reci, i kada  su se zaručili,  to  je odmah znala cela varoš. Šaputalo se za njima: „Niti  lepših  ljudi, niti  jače ljubavi“. Lepa  učiteljica Nada i stasiti oficir Relja,baš na tom mostu, mestu stalnog sastajališta, zarekli su se na večitu ljubav.Činilo se, kažu, i njima i ostalima oko njih, da njihovoj sreći ništa ne može stati na put. Ali, ubrzo ratni, mračni oblaci natkrivaju i Srbiju. Oficir Relja biva mobilisan, i šalju ga na front u Grčku. Rastanak je bolan,  Relja odlazi da služi svom narodu, a Nada ostaje u Banji da čeka verenika, najveću i jedinu ljubav svog života. Ni naslutiti nije mogla da će je njen Relja izdati, da će se ubrzo po dolasku u Grčku  zaljubiti u jednu mladu i lepu Grkinju i raskinuti veridbu sa svojom srspkom verenicom. Nada je čekala i čekala, svako veče je odlazila na most,  njeno i Reljino sastajalište, dok jednog  dana nije dobila pismo u kojem  joj Relja saopštava da se na Krfu zaljubio i da zbog toga raskida veridbu sa njom. Pretpostavlja se da  Relja  nikada  više nije došao u svoj zavičaj, i o njegovoj daljoj sudbini  Vrnjčani   nisu više ništa saznali,  dok se sudbina zaljubljene učiteljice Nade odvijala   ubrzano i pred svima. Verujući beskrajno u svog  Relju, Nada nije mogla da podnese tako  bolan udarac i da preboli veliku ljubav. Počela je da kopni iz dana u dan.  Kažu, viđali su je kako svakodnevno odlazi na njen i Reljin most, ali od mlade, lepe, živahne devojke, sve više je postajala senka. Ubrzo se razbolela i nije imala  želju da se bori za život, koji se polako gasio i nekoliko meseci od saznanja da je Relja izneverio  njihovu  ljubav.  Nada je umrla. Od prevelike tuge.

 Običaj zaključavanja  ljubavi na Nadinom i Reljinom mostu

Sudbina učiteljice Nade duboko je potresla Vrnjčane, posebno devojke koje su  počele da posećuju mesto  njenog sastajanja sa verenikom Reljom. Na ograde mosta zaključavale su katance verujući da će na taj način sačuvati svoju  ljubav večno. Ključeve katanaca  koje su zaključavale zatim bi bacile u Vrnjačku reku,  kako bi  katanci ostali zauvek zatvoreni.  Kažu, najpre su dolazile samo  noću, a kasnije i u predvečerja, baš u ono vreme kada su se tu  sastajali Nada i Relja. Svako  jutro Vrnjačni prelazeći taj most viđali su po koji novi katanac na njemu. Kako su prolazile godine, dolazili   drugi ljudi  i  započinjali neki   novi ratovi, sećanje  na  tužnu  sudbinu učiteljice Nade je bledelo, a običaj  zaključavanja ljubavi na mostu polako je nestajao.

 Molitva za ljubav

Preokret  je nastao dolaskom poznate srpke  pesnikinje Desanke Makismović u Vrnjačku Banju. Pesnikinja se već tokom  svoje prve posete sredinom prošlog veka „zaljubila“ u  ovo lečilište, a posebno interesovanje pokazala je za istoriju, tradiciju i zaboravljene priče  Banje i okoline. Tako je saznala priču o Nadi i Relji, a  pesnikinnjini  savremenici zabeležili su da je  sudbina  dvoje Vrnjčana  ostavila  dubok utisak na nju, pa je prilikom  sledeće posete Banji napisala  svoju najlepšu ljubavnu pesmu „Molitva za ljubav“.  Desankina pesma je  vrlo brzo obnovila sećanje na  nesrećnu Nadinu sudbinu i u Banji je ponovo oživela priča o Nadi i Relji. Uskoro je sa pričom obnovljen i običaj zaključavanja katanaca na mostu.  A onda je ovaj most dobio  simbolično ime- Most ljubavi, i na betonskom delu ograde postavljena je ploča sa stihovima Desankine pesme „Molitva za  ljubav“.

Most ljubavi danas

Veliki broj mladih parova iz cele Srbije, ali i iz okolnih zemalja dolaze na  Most ljubavi u Banju kako bi ostavili svoj katanac.   Veruju da je ovo čudesan most i zbog toga  je na njemu sada hiljade katanaca.  Letnjih meseci uvek je gužva na Mostu,  mladi parovi, tek venčani „ guraju“ se ko će pre „zaključati“ svoju  ljubav, misleći u tom momentu da će trajati večno..U Banji  na više mesta  može se  kupiti katanac, a novovenčani parovi  posle kupovine katanca sa ugraviranim imenima prošetaju se do Mosta  ljubavi, zajednički zaključavaju katanac, i  ključ  od katanca takođe zajednički  bacaju u  Vrnjačku reku. Neki i dalje misle da  je „ katančenje“  ljubavi samo   marketniški  trik, ali mnogo više  je onih koji  ipak veruju u stari običaj zaključavanja ljubavi  katanacima.  Priča o ljubavi Nade i Relje  bila je inspiracija za manifestaciju  „Poljubi me“ koja se  u Banji održava  svakog 14. februara, na Dan zaljubljenih. Reč  je o takmičenju u najdužem poljupcu, a  sve  se događa  na Mostu  ljubavi. 

Katančenje ljubavi „zarazilo“ Evropu

Danas  se katanci na mostovima  mogu videti širom Evrope,  i u velikim i u manjim gradovima.  I dok pogled na  hiljade katanaca  po evropskim mostvima  vraća veru u pravu, iskrenu ljubav i potrebu  zaklinjanja na vernost, gradske vlasti u nekim metropolama su zabrinute  i pokušavaju da „obustave“ ovaj   simbiolični način izjavljivanja ljubavi. U  Parizu od 37 mostova na Seni, Most umetnosti je najugroženiji. Na ovom mostu za koga kažu da  je najromantičnije mesto na svetu  pre  8 godina je počelo katančenje ljubavi i  prošle godine u ovo doba bilo  je  preko 700 000 katanaca, a u leto  već milion, što predstavlja  veliko opterećenje  za strukturu i stabilnost mosta i jedan deo ograde  urušio se.  Zbog toga je gradska vlast donela odluku o uklanjanju   katanaca ljubavi  teških  preko 45 tona, a turistima  je predloženo da svoju romantiku iskažu umesto zaključavanja katanaca pravljenjem selfija koji će kačiti na društvene mreže.  Slična situacija je i u Moskvi.  Luzkov most na čije   ograde   tek venčani parovi  katancima zaključavaju  svoju ljubav, gradske vlasti su rešile  da očiste  skidanjem  svih katanaca, jer oni narušavaju sliku mosta u pogledu arhietkture.U Kelnu je takođe doneta slična odluka.  U Vrnjačkoj Banji  nema takve odluke.  Iz godine u godinu  katanaci na Mostu ljubavi  prave sve veće i veće grozdove, a ulični prodavci katanaca, ugostitelji,  turistički radnici  pozivaju: „Posetite Vrnjačku Banju sa voljenom osobom i zaključajte vašu vezu!“ Verovatno, tamo gde je nastao ovaj običaj, najduže će se i zadržati!

Autor: Angelina Jovanović


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži