A A A

Overa zdravstvenih knjižica trebalo bi da bude ukinuta do 1. juna najavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Ona je za agenciju Beta izjavila da državna uprava već ima podatke o tome da li su građani osigurani i da li im je poslodavac uplatio zdravstveno osiguranje. Modernizovanju sistema zdravstvene zaštite značajno je doprinela zamena starih knjižica za nove elektronske, pa je Brnabić najavila da proces overe od ove godine odlazi u istoriju.

Ona je istakla i da će sve opštine koje nisu u predviđenom roku prebacile matične knjige u elektronski oblik biti kažnjene. Krajnji rok za prebacivanje arhive bio je kraj prošle godine, ali od 145 lokalnih samouprava samo 63 je završilo ovaj posao.

Međutim, po rečima ministarke Brnabić u nekim opštinama je više od 80 posto podataka prebačeno u elektronski oblik, pa očekuje da će do kraja januara još 20 opština završiti prebacivanje arhive.

U osam opština prebačeno je manje od 50 posto podataka, pa će u njima biti sproveden inspekcijski nadzor i sprovedena adekvatna kazna.

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži