A A A

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, Lokal Pres i ANEM) žali što je Ministarstvo kulture i informisanja po isteku roka za sprovođenje medijskog konkursa zatražilo pojašnjenja o kriterijumima kojima se rukovodila komisija na Konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za elektronske medije.

Koalicija podseća da je Pravilnikom za ostvarenje javnog interesa u oblasti javnog informisanja propisano da ukoliko ministar „uoči da je komisija dala predlog suprotno odredbama Zakona, Pravilnika i uslova utvrđenih u javnom pozivu za učešće na konkursu, ili da sadrži drugu očiglednu grešku, zatražiće pisanim putem od komisije da ispravi nepravilnosti ili greške i ispravi predlog u određenom roku.“

U saopštenju Ministarstva nije navedeno da su odluke komisije suprotne Zakonu, Pravilniku i uslovima konkursa, niti da sadrže očiglednu grešku, već da Ministarstvo želi da dobije „pojašnjenja o kriterijumima kojima se rukovodila komisija“, što izlazi iz propisanih okvira.

Koalicija ističe da je ministar doneo rešenje o imenovanju komisija i podseća da je zakonski rok za okončanje konkursa istekao, da je osam komisija blagovremeno završilo svoj posao i da svako odlaganje potpisivanja rešenja koje nije utemeljeno na Zakonu, Pravilniku i propozicijama konkursa nije prihvatljivo, kao ni javno prozivanje komisije preko sajta Ministarstva.

Koalicija podseća da Ministarstvo kasni i sa saopštavanjem rezultata u okviru istog konkursa, o raspodeli sredstava za štampane medije i produkcije, za koje su obrazloženi predlog dale druge dve komisije.  

Koalicija ističe da je suština projektnog sufinansiranja proizvodnje medijskih sadržaja da mediji svake godine za te namene blagovremeno dobiju novac i da je prošlo pola godine a da Ministarstvo nije obavilo svoj deo posla. 

  

Sejdinović: Ministarstvo pokušava da diskredituje komisiju

 

Predsednik NDNV Nedim Sejdinović izjavio je da je neprihvatljivo da Ministarstvo kulture i informisanja, posle toliko dugo vremena od sastanaka stručne komisije za dodelu novca elektronskim medijima, i bez ikakve konsultacije sa članovima, saopštenjem vrši pritisak na njih i najverovatnije priprema teren za poništavanje njihove odluke.

Sejdinović je u izjavi za Agenciju Beta ocenio da saopštenje Ministarstva “očigledno ima za cilj da diskredituje članove komisije”, te da je takav čin “neprimeren, nekulturan i nije u skladu sa zakonom”.

Ministarstvo kulture i informisanja i ministar Ivan Tasovac zatražili su putem sajta sastanak sa konkursnom komisijom, jer smatraju da odluke stručne komisije o raspodeli budžetskih sredstava za elektronske medije, naročito u domenu interneta, imaju “nelogičnosti koje zahtevaju dodatnu analizu”.

- Ministarstvo očigledno ovim saopštenjem i diskreditovanjem članova komisije, a posebno novinara Dinka Gruhonjića koga imenom i prezimenom pominju više puta, prinosi darove premijeru Aleksandru Vučiću, ne bi li im ovaj ponudio još jedan mandat u Ministarstvu. Tužno je gledati kako se ljudi ponižavaju za komad vlasti,- ocenio je Sejdinović.

Dodao je da, iako ne zna kome je Komisija dodelila sredstva, pretpostavlja da “Ministarstvo i centri moći nisu zadovoljni predloženom raspodelom”.

- Odluke ove komisije su donete jednoglasno i svi su potpisali zapisnike, kako sam saznao u razgovoru sa nekim članovima komisije,- objasnio je Sejdinović.

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži