A A A

Odgovarajući na pitanje oko saglasnosti za proglašenje javnog intersa na zemljište kojim prolazi trasa gondole na Zlatiboru ministaka za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu u srpskoj Vladi Zorana Mihajlović je danas u Užicu poručila nadležnima u Čajetini da se pridržavaju zakona.

 - Javni interes se proglašava na osnovu plana koji postoji o izgradnji gondole i bio bi proglašen i pre šest meseci i pre godinu dana i to nema nikakave veze sa prethodnim situacijama koje su se dešavale oko samog zemljišta. Dakle, javni interes, da, ali to nije dozvola za izgradnju gondole. To je samo jedan od koraka u procesu izgradnje gondole, koji je važan infrastrukturni projekat i sigurna sam da ne postoji niko u Vladi, ko nije za gondolu,- rekla je ministarka Mihajlović, pojašnjavajući da je potrebno prikupiti poprilično dokumentacije, pribaviti neophodne dozvole da bi se krenulo u posao.

- Mora da se reši imovinski spor koji postoji na jednom delu, što je obaveza lokalne samouprave u Čajetini,- poručila je ministarka. Prema njenim rečima za gondolu ne postoji projekat, niti idejni projekat, ali ni studija izvodljivosti.

- Dajte nam da vidimo bilo kakav dokument, ne zato što imamo problem sa Milanom Stamatovićem, već zato što je gondola izuzetno kompleksan infrastrukturni projekat. Država je donela Zakon o žičarama, zato što je prvenstveno važna bezbednost ljudi koji će se prevoziti tom gondolom. Dakle, da li će u nadležnosti Ministarstva biti da izda građevinsku dozvolu ili opštine Čajetina, mi to danas ne možemo da znamo, jer nema idejnog projekta,- bila je jasna Mihajlović.

- Kada gradite tako važan infrastrukturni projekat to treba da radite uz podršku i zajedno sa svima. Morate da rešite imovinsko-pravne odnose, da imate projekat, pa tek tada da razmišljate da nabavite opremu. Kako možete da krenete da nabavljate opremu, a pre toga, ne rešite ništa. Ne ulazim u to zašto se to tako radi, kažem samo da to može da uspori proces. I nama je interes da se to izgradi. Onda dajte da ne preskačemo faze,- zaključila je ministarka Mihajlović.

N.Tošić

28.06.2016

STAMATOVIĆ: Imamo sve dozvole

 

Na izjavu ministarke Zorane Mihajlović predsednik čajetinske opštine Milan Stamatović odgovara da opština Čajetina ima kompletnu plansku dokumentaciju, od Prostornog plana, Plana generalne regulacije, Plana detaljne regulacije i idejnih rešenja za gondolu. On ponavlja da opština sama finansira ovaj projekat vredan 13 miliona evra, da su spremni da plate eksproprijaciju i započnu gradnju gondole. Prema Stamatovićevim rečima gondola bi trebalo da bude završena do kraja ove godine.

  

01.07. 2016.

 

Dogovor Ministarstva građevinarstva i opštine Čajetina

 

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da će pružiti „svu neophodnu podršku opštini Čajetina da što pre prikupi potrebnu dokumentaciju i ispuni zakonske uslove za početak gradnje gondole na Zlatiboru“.

To je, kako se navodi u saopštenju, zaključeno na prvom sastanku koji je održan u tom ministarstvu u vezi s izgradnjom gondole, na kojem su učestvovali državni sekretar u ministarstvu Aleksandra Damnjanović i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, zajedno sa projektantima koji rade na pripremi projektne dokumentacije.

- Na sastanku su razjašnjeni detalji u vezi sa procedurom i podnošenjem dokumentacije koja je potrebna da bi projekat dobio građevinsku dozvolu za koju je, prema Zakonu o planiranju i izgradnji, nadležno ministarstvo - ističe se u saopštenju i dodaje:

- U prvoj fazi, lokalna samouprava bi trebalo da u najkraćem roku dostavi idejno rešenje i drugu tehničko-plansku dokumentaciju na osnovu koje će ministarstvo izdati lokacijske uslove, što je prvi korak u pribavljanju građevinske dozvole.

- Projekat izgradnje gondole je od velikog značaja za razvoj turističkih sadržaja na Zlatiboru i u opštini Čajetina, što ministarstvo podržava i kroz partnerski odnos sa lokalnom samoupravom pomoći će da projekat što pre krene sa realizacijom - zaključuje se u saopštenju tog ministarstva. 

 

06.07. 2016.

 

Ministarstvo izdaje građevinsku dozvolu

 

Nakon sastanka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopšteno je da će opština Čajetina dobiti svu neophodnu pomoć oko prikupljanja neophodne dokumentacije kako bi se ispunili uslovi za početak gradnje gondole na Zlatiboru.

Prema rečima Milana Stamatovića, predsednika čajetinske opštine oni su nadležne u Ministarstvu informisali da poseduju kompletnu dokumentaciju. On je pojasnio da građevinsku dozvolu izdaje Ministarstvo građevinarstva, te da bi do sredine avgusta trebalo da se završi procedura revizije projekata i postigne konačan dogovor.

-Ukoliko Ministarsvo ne bude tražilo naknadu za državno zemljište, neće nam biti potrebno mnogo novca za eksproprijaciju privatnih parcela. To je mahom poljoprivredno, a ne gradsko građevinsko zemljište i za eksproprijaciju tih parcela biće nam potrebno ne više od 100.000 evra, što nije veliki iznos, - izjavio je Stamatović.

 

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži