A A A

U pripremi je  novi Zakon o upravljanju otpadom i on će obezbediti stabilno poslovalje   Valjaonice bakra Sevojno i  drugih  srpskih kompanija sa sličnom delatnošću, rekao je Marko Čadež, predsednik  Privredne komore Srbije  tokom posete  sevojničkoj valjaonici. On je objasnio da su sačinjeni  kokretni predlozi za izmenu  i dopunu ovog  zakona, kojim će biti regulisana nabavka sekundarnih sirovina.

Poznato je,  nabavka  sekundarnih sirovina u Srbiji često je bila u  sivoj zoni, sa druge strane, upravljanje otpadom  biće uređeno u skladu  sa potrebama domaće industrije. To će se postići postojanjem organizovang tržišta otpadom,  odnosno berzom  sekundarnih sirovina. Konkretno, to će olakšati svakodnevno poslovanje u   srpskoj  industriji i biće zakonom regulisano tržište sekundarsnih sirovina, a sve to će učiniti da komopanije jeftinije dođu do sirovina, objasnio je  Čadež.

 Milija Božović, generalni direktor Valajnice  bakra Sevojno, potvrdio je kako će novi zakon obezbediti ovoj fabrici stabilnije poslovanje:

“Sekundarne sirovine su nama veoma važan izvor snabdevanja za obezbeđenje normalnog procesa proizvodnje. Mi do njih dolazimo na tržištu, ali do sada to nije baš najbolje regulisano, da onaj ko nudi najpovoljnije uslove i dobije sekundarnu sirovinu, već se ona raznim kanalima izvozila zbog nekih drugih interesa. To je šteta za naše proizvođače koji mogu da sekundarnu sirovinu oplemenjuju i ostvaruju dodatni profit u odnosu na svežu sirovinu”.

Tokom Čadežove posete Valjanici bakra govoirlo se i o snabdevanju  ove fabrike bakrom, imajući u vidu situaciju u  RTB “Bor” i  veliki pad cene  bakra na svetskom tržištu. Predsednik republičke privredne komore konstatovao je važnost sigurnog snabdevanja bakrom  sevojničke valjaonice, u tom smislu  RTB “Bor” mora ispoštovati postignute dogovore za Valjaonicom, a to je važno i za namensku indistriju koja je vezana za proizvode od bakra.

Autor: Privrednik info


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži