A A A

Ministarstvo privrede raspisalo je i uputilo javni poziv mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, kao i zadrugama za dodelu bespovratne pomoći za širenja poslovanja, investicije u proizvodnju i unapređenje tehnoloških procesa.

Ova podrška se privrednicima pruža u okviru Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz razvojne projekte koji predstavlja kombinaciju 20 odsto bespovratnih sredstava države i 80 procenata povoljnog kredita Fonda za razvoj. Za njegovu realizaciju Ministarstvo privrede je opredelilo 600.000.000 dinara bespovratnih sredstava, dok su ukupna kreditna sredstva Fonda za razvoj iznose 2.400.000.000 dinara.

Sredstva opredeljena Programom mogu se koristiti za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju i kupovinu proizvodnog ili poslovonog prostora (ukoliko je u sastavu proizvodnog prostora), za kupovinu proizvodne opreme, nove ili polovne, ne starije od pet godina (uključujući dostavna vozila koja služe za prevoz sopstvenih proizvoda i druga transportna sredstva uključena u proces proizvodnje), kao i za nabavku softvera i druga nematerijala ulaganja. Takođe, preduzećima će biti pružena i finansijska podrška za trajna obrtna sredstva, koja mogu da učestvuju najviše do 20% u strukturi ukupnog investicionog ulaganja.

Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz razvojne projekte predstavlja podršku privrednicima u cilju povećanja proizvodnje, izvoza i zapošljavanja, kao i uključivanja domaćih privrednika u lance dobavljača velikih sistema. Programom se smanjuju rizici finansiranja razvoja malih i srednjih preduzeća i utiče na povećanje njihove konkurentnosti.

Javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a sve informacije i potrebnu dokumentaciju zainteresovani privrednici mogu naći na ovom linku.

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži