A A A

Novoizgrađena deonica auto-puta Ljig–Preljina svečano je otvarena za saobraćaj uz prisustvo najviših državnih zvaničnika. Deo budućeg auto-puta Beograd–Južni Jadran kroz Srbiju, dug je 40,3 kilometra.

Deonica auto - puta nije otvorena uobičajenim presecanjem vrpce, već je grupa dece u narodnim nošnjama „protrčala“ i „odnela“ vrpcu svojim telima.

Vrednost ugovorenih radova za auto -put Ljig – Preljina iznosila je 308 miliona evra, od čega je 300 miliona za radove uplaćeno iz budžeta Azerbejdžana, dok je osam miliona evra obezbeđeno iz budžeta Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Deonica Ljig – Prelina na Koridoru 11 ne samo što je daleko bezbednija od Ibarske magistrale, koja važi za najopasniju deonicu u Srbiji, već je i oko 17 kilometara kraća, pa su procene, koje bi vozači od sutra mogli i da u praksi testiraju, da će se ovim putem od Ljiga do Preljine stizati za oko pola sata umesto za dosadašnjih oko sat vremena.

Glavni izvođač radova je azerbejdžanska kompanija Azvirt, a čak 101 domaća kompanija je radila kao podizvođač.

Najveći izazov za građevinare bile je izgradnja tunelskih konstrukcija, kao i sanacija nepredviđenih klizišta.

Na samoj trasi nalazi se veliki broj objekata – četiri tunela ukupne dužine dva i po kilometra, 66 mostovskih konstrukcija ukupne dužine pet kilometara. Najveći most je dug 600 metara.

Rok za otvaranje deonice Ljig-Preljina bio je 25. avgust, ali je produžen do 31. oktobra, kako bi se ispravila betonska podloga u dva tunela, Brđani i Šarani.

Osim te deonice Koridora 11 u toku su radovi na još dve deonice, Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig, gde je glavni izvođač kineska kompanija „Šandong high speed group“, a deonica Ub-Lajkovac, koju su radile domaće firme i finansirana iz budžeta, već je završena.

Izvor: Agencije

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži