A A A

Namera nam je da sa jednog ovakvog skupa pošaljemo poruku o važnosti Aerodroma „Ponikve“ za ovaj kraj, da pošaljemo poruku o formiranju regionalnog  javnog preduzeća,  jer je očito da se samo na taj način Aerodrom "Ponikve" može staviti  u funciju,- ocenio je Milan Stamatović, predsednik čajetinske opštine, prilikom otvaranja Regionalne konferencije „Aerodrom Ponikve –strateški cilj zapadne Srbije“, danas na Zlatiboru.

On je rekao da se u proteklih petnaestak godina više pričalo nego radilo po ovom pitanju  i da je vreme da se sa takvom praksom prekine i počnu primenjivati iskustva iz okruženja.

- Aerodrom "Ponikve" može brzo da se stavi u funkciju. Ako postavimo pitanje zbog čega smo skup organizovali baš sada, mislim da  je pravo vreme jer se planiraju budžeti lokalnih samouprava i Republike Srbije. Ukoliko se ima iskrena i jasna namera mislim da je prvo vreme da se  svi gradonačelnici i predsednici, predstavnici ministarstava kažu da li su planirali sredstva za stavljanje aerodroma u funkciju, - izjavio je Stamatović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li je u pitanju bojkot zbog kandidature za predsednika Srbije, pošto skupu nisu prisustvovali predstavnici vlasti iz grada Užica, zatim ministarstava Republike Srbije, Stamatović je kazao da to ne može tretirati kao bojkot.

-Gradske užičke vlasti to treba da objasne građanima i privrednicima. Nešto slično se dogodilo i kada se radila deponija Duborko, pa potom i kada je u pitanju vodosnabdevanje sa Sušičkih vrela, - podsetio je Stamatović, dodajući da nas najverovatnije očekuje nešto slično i po pitanju Aerodroma "Ponikve".

Za poslove osposobljavanja aerodroma za civilne svrhe potrebna je investicija od 2,3 miliona evra.

- Ukoliko ne bude interesa u Užicu mi smo spremni da sami preuzmemo posao oko "Ponikava". Nama je neophodna vazdušna luka zbog razvoja turizma i poljoprivrede. Svima mora biti jasno da ovo nema veze sa politikom, isključivo se radi o interesima ovog kraja, - poručio je Stamatović.

 Republika Srpska zainteresovana za "Ponikve"

Govoreći na današnjem skupu Aleksandar  Đurić, savetnik ministra trgovine  i turizma Republike Srpske je naglasio da je Aerodrom „Ponikve“ značajan i za Republiku Srpsku te da će njihova Vlada podržati jedan ovakav regionalni projekat.

- Proširenje upotrebe ovog starog vojnog aerodroma u civilne svrhe bilo od ogromnog direktnog značaja za Višegrad, Andićgrad, podrinsku regiju,- istakao je Đurić.

Vojni Aerodrom Ponikve je izgrađen osamdesetih godina prošlog veka, da bi se sredinom devedesetih sa njega realizovani i prvi civilni letovi.

Tokom  bombardovanja pretpeo je velika oštećenja.

N.T.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži