A A A

I pored toga što je Narodna banka Srbije “ubedila” banke da smanje kamate na dozvoljeni minus, ni posle gotovo tri godine, cena ove usluge nije se makla sa početne pozicije. I dalje su kamate u najvećem broju banaka od 24 do 30 odsto. Tek poneka je spustila na 19 ili 21 odsto, dok velike banke i dalje zaračunavaju maksimalnu od 30 do 32 odsto. To znači da građanin koji uzme pozajmicu od 44.000 dinara, mesečno izdvaja od 800 do 1.400 dinara, ili dnevno od 27,70 do 46,50 dinara, zavisno od kamate. Godišnji trošak je od minimum 9.240 do 16.720 dinara, ili u proseku trećina plate, pišu "Novosti".

Bankari se pravdaju da je dozvoljeni minus skup, jer ima mala sredstva obezbeđenja. Kada se uzima popularna pozajnica koja može da bude obično u visini jedne plate, ali ide i do tri zarade, dostavljaju se isti papiri kao da se uzima gotovinski kredit. Znači, potrebna je potvrda o zaposlenju i visini primanja, a kao sredstvo obezbeđenja prilaže se menica, baš kao i kod keš kredita. Banke su smanjile kamate na gotovinske zajmove, jer je referentna kamata pala, tako da se keš kredit može uzeti i po deset odsto kamate, ali dozvoljeni minus je tri puta skuplji.

– Popularni minus po tekućem računu je usluga koju koristi veliki broj građana, tako da banke ne žele da ispuste zaradu koju imaju na njemu. Konkurencija ne čini mnogo, jer niko ne želi da se odrekne profita. U Evropi i okruženju kamate na dozvoljeni minus su znatno niže i kreću se od pet do deset odsto. Naša primanja su mala, tako da banke ograničavaju ovu uslugu, ali u EU nema limita kada je u pitanju dozvoljeni minus, – kaže Mlađen Kovačević, ekonomista.

Kod nas bankari savetuju građanima da uzmu gotovinski kredit za razna plaćanja, umesto minusa, jer je kamata znatno jeftinija i kreće se od devet do 16 odsto godišnje.

Prema podacima Udruženja banaka Srbije, 4,8 miliona građana poseduje 7,2 miliona tekućih računa. Dozvoljeni minus se koristi u iznosu od 44,1 milijardu dinara. Upravo građani sa najnižom platom najviše uzimaju dozvoljeni minus.

 “Crveno” prekoračenje

 Banke zaračunavaju velike kamate i na nedozvoljeni minus, koje se kreću od 12,68 pa do čak 69,65 odsto. U proseku kazna za “crveni” minus je od 34 do 54 odsto godišnje, ili na minus od 44.000 dnevno od 48,70 dinara do 60 dinara.

Večernje novosti

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži