A A A

Rukovodstvo Saveza samostalnih sindikata Srbije upozorava da je u pripremi novi zakon o iznajmljivanju radnika, čije posledice mogu da budu lošije od onih koje uzrokuje aktuelni i do sada “najlošiji Zakon o radu”.

-Ministarstvo za rad formiralo je radnu grupu za izradu zakona o iznajmljivanju ili lizingu radnika. U radnu grupu za izradu zakona, osim socijalnih partnera, što je uobičajeno, uključene su i tri najveće kompanije za iznajmljivanje radnika u Srbiji: Adecco Serbia, Manpower group i Trenkwalder, navodi se u saopštenju.

Ističe se, pritom, da “velika većina pravnih stručnjaka smatra da se agencije za iznajmljivanje radnika tom delatnošću u Srbiji bave nezakonito”. U Srbiji, tvrde u kragujevačkom Samostalnom sindikatu, trenutno, posredstvom tih agencija, radi više od 60.000 ljudi.

– Rad agencija za posredovanje u zapošljavanju, regulisan je Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti. Među delatnostima koje su im tim zakonom omogućene nije navedeno i iznajmljivanje radnika. Zakon izričito kaže da je Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku u obavezi da agenciji koja radi poslove izvan predviđenih delatnosti, oduzme dozvolu za rad. Ministarstvo, međutim, na naše primedbe o nezakonitosti rada ovih agencija, odgovara da to nije zabranjeno, pa je samim time i dozvoljeno, – kaže se u saopštenju SSSS u Kragujevcu.

 

 

 

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži