A A A

Izgradnja autoputa od Preljine prema Crnoj Gori biće tema o kojoj će sutra u Požegi razgovarati predstavnici Zlatiborskog i Moravičkog upravnog okruga.

Dimitrije Paunović, načelnik Zlatiborskog upravnog okruga, i Tihomir Petković, gradonačelnik Užica, zatražili su od Slobodana Jolovića, načelnika Moravičkog upravnog okruga  razgovor o tome, kako bi usaglasili stavove o trasi budućeg autoputa.

 - Postoji potpuna saglasnost oba okruga o tome da gradnju deonice od Preljine do Požege treba odmah započeti odmah i završiti je u što kraćem roku,  kao i da se na vreme definiše trasa i da se blagovremeno započnu pripreme za realizaciju deonice Požega - Boljari, prema Crnoj Gori - saopštio je Jolović.

On je dodao da su „opštine Arilje, Ivanjica i Sjenica zaintresovane da trasa tog puta ide preko njihove teritorije, ali da veći deo lokalnih samouprava Zlatiborskog okruga smatra da ona treba da se planira pored većih naseljenih mesta, kao što su Užice, Čajetina, Zlatibor, Nova Varoš, Priboj i Prijepolje“.

- U tom slučaju, protok vozila bio bi veći i trasa bi imala ekonomsku opravdanost, bez obzira na trenutno veće investicione troškove - naveo je načelnik Moravičkog okruga.

Uz to, kako objašnjava, trebalo bi da se planira i krak prema Republici Srpskoj, odnosno Mokroj Gori i Višegradu, ali i da se razmisli o konkretnim aktivnostima na deonici budućeg autoputa Preljina-Pojate, za koju su posebno zainteresovani Moravički, Raški i Rasinski upravni okrug.

- Oba okruga su zainteresovana i za aktiviranje aerodroma za civilni saobraćaj -  Moravički za aerodom „Morava“ u Lađevcima,  a Zlatiborski  za aerodrom „Ponikve“ kod Užica - istakao je Jolović.

On je objasnio da će predstavnici dva okruga pokušati da se o tome dogovre, kako bi se oblikovao  jedinstven stav svih 14 lokalnih samouprava  iz oba okruga, te da bi o tome  trebalo informisati  potpredsednicu vlade i resornnu ministarku Zoranu Mihailović, kako bi takav stav, kako je zaključio, mogla da prenese premijeru i Vladi Srbije.

N.K. Izvor: Danas

 

 


Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži